Brzo se priprema: Čokoladni cheesecake za koji vam ne treba rerna

Samo pratite slijed pripreme i torta će brzo biti gotova

Rijetko šta nas ostavi bez teksta kao ove dvije riječi: čokoladni cheesecake! Ako još ne moramo upaliti rernu da bismo ga pripremili i uživali u ovoj poslastici, oduševljenje još je veće.
Jednostavno, pratite slijed pripreme i torta će brzo biti gotova.
Sastojci za podlogu torte:
150 grama mljevenog keksa, 100 ml mlijeka, 100 grama otopljenog margarina ili maslaca, 100 grama šećera, 100 grama otopljene čokolade za kuhanje
Sastojci za kremu:
400 ml vrhnja za šlag, 300 grama krem sira, 200 grama otopljene mliječne čokolade, 130 grama šećera u prahu
Sastojci za preliv:
150 grama čokolade za kuhanje, 150 ml vrhnja za šlag
Priprema:
1. Pomiješajte sastojke za podlogu torte (keks, mlijeko, otopljeni margarin te čokoladu i šećer) dok ne dobijete ljepljivu, ali kompaktnu smjesu.
2. Podlogu pravilno utisnite u kalup za torte promjera 26 centimetara i stavite u frižider da se stisne.
3. Izradite vrhnje za šlag za kremu, ali ga nemojte previše „istući“. Čim šlag postane čvrst (i ne klizi iz posude koju ste nakratko okrenuli), prestanite s miješanjem.
4. U zasebnoj posudi pomiješajte krem sir i šećer u prahu. Kremi od sira dodajte otopljenu čokoladu, a potom žicom postupno umješajte šlag.
5. Kremu rasporedite preko podloge torte i ponovo stavite u frižider.
6. Napravite preliv za tortu na sljedeći način: u loncu ugrijete vrhnje za šlag na srednjoj tempraturi. Kada smjesa zavrije prelijte je preko nasjeckane čokolade za kuhanje. Miješajte dok se čokolada ne otopi do kraja.
7. Pustite da se preliv malo ohladi prije nego što ćete ga preliti preko torte.
8. Čokoladni cheeseckae stavite u frižider da se stisne na nekoliko sati, a najbolje bi bilo preko noći.

Komentari