Braća Ervin i Elvin Blažević najbolji su primjer kako se uz veliku želju, nesebično zalaganje, trud i rad, i ona najteža vrata otvaraju.

Dvojica mladih i talentiranih Sarajlija, u pravom smislu riječi, danas žive svoj san, jer su uspjeli spojiti, naizgled nespojivo – sport i poslastičarstvo – nogomet i kolače.

Nekadašnji članovi Malonogometne reprezentacije BiH, kao dječaci zaljubili su se u loptu i počeli je „ganjati“ po asfaltu, a koliko su bili uspješni u tome najbolje govori podatak da su u svoju zemlju donijeli bronzu i treće mjesto u Evropi, što je bila prva nogometna medalja za BiH.

FOTO: JASMIN BRUTUS

Po znanje u Italiju i Njemačku 

– Prošli smo sve, Omladinsku školu nogometa “Željezničar,” gdje smo bili u svim selekcijama, igrali u visočkoj „Bosni“, potom u hrvatskoj drugoj ligi, a onda se vratili u našu zemlju u „Olimpik“. Bio je to period od 2002. do 2005. godine kada smo se profesionalno bavili velikim nogometom – prisjeća se Ervin.

Smišljajući koju školu upisati, a da imaju vremena i za nogomet, Ervin i Elvin odlučili su da to bude Srednja ugostiteljsko – turistička škola, smjer poslastičarstvo.

– Nadali smo se da ćemo se nogometom baviti duže, ali put nas je odveo na drugu stranu. Jednostavno, taj nam se zanat svidio. Volimo slatko, a onda smo sami sebi postavili pitanje: “Zašto se ne bismo time i bavili?” Tako smo upisali školu, a uporedo trenirajući nogomet, išli smo na praksu u poznatu sarajevsku slastičarnicu “Palma.” Bilo je to iskustvo koje ćemo pamtiti dok smo živi – priča Elvin.

Nakon završene škole braća su željela još znanja, pa su ga odlučili potražiti vam granica naše zemlje – u Francuskoj i Italiji – kod najboljih svjetskih slastičara.

– Učili smo od vrhunskih majstora kao što je Cristoph Neel, predsjednik Udruženja slastičaraAzurne obale, a onda u najbolje recepte dodavali svoj tajni sastojak. Tako su nastajale naše delicije. U Francuskoj smo dobili diplome VKV slastičara, a u Bologni isto to, ali za sladoled – gelato. Pošto ne volimo kopirati druge, odlučili smo napraviti svoje kolače. Naša karta ponude poslatica zavisi od godišnjeg doba, jer želimo pratiti sezonske namirnice. Naravno, uzeli smo u obzir i podneblje u kojem živimo, pa je najviše kolača sa čokoladom koju onda kombiniramo sa ostalim namirnicama – objašnjava Ervin.

Iako su majstori svog zanata, braća Blažević ne prestaju učiti i otkrivati nove recepte, tajne pripreme novih krema i spajanja, na oko ne spojivih namirnica. Po znanje odlaze izvan granica BIH, u poslastičarske meke – Italiju i Francusku. Jedan od međunarodnih događaja nikada ne propuštaju, a to je Sajam poslastičarstva u Riminiju.

U svom ugostiteljskom objektu u Sarajevu, koji nosi naziv, “Twin Cakes,” kojeg su otvorili prošle godine, gostima svakodnevno nude 14 vrsta kolača koje pripremaju od najfinijih i najkvalitetnijih namirnica.

– Po čokoladu idemo u Belgiju, kakao nabavljamo iz Španije, a kafu i čaj iz Italije i Njemačke. Tajni sastojak nekih slastica je sušeno cvijeće, poput šafrana i latica ruža, koje također nabavljamo u inostranstvu. To poprilično košta, ali ne želimo drugačije raditi. Učili smo od najboljih i cilj nam je taj rejting zadržati. Želimo našim građanima pokazati šta su to vrhunske delicije – govori Elvin.

Najdraža mamina baklava 

A, da su u onome što rade među najboljima u našoj zemlji možda najbolje govore gosti braće Blažević.

– Amar Osim naš je redovni posjetilac, ali i Mehmed Baždarević, Mirsad Bektić, teniser Mirza Bašić. Halid Bešlić kod nas redovno za svoje unuke poručuje torte. Tu je i Dino Merlin, Fahrudin Pecikoza, te bivši premijer FBiH Nermin Nikšić koji uvijek poručuje tortu s malinama. Glumac Nick Nolte bio je oduševljen sladoledom kojeg smo mu pripremili, a često dođe i modna dizajnerica Amela Radan – otkrivaju.

Iako su njihove poslastice, i izgledom i okusom, raj za oči i nepce, braća Blaževići, ipak, najradije uživaju u baklavi i to onoj koju priprema njihova mama.

– Baklava, tufahije i kadaif iz mamine kuhinje deserti su koje smo jeli kao djeca, ali im se i danas veselimo i rado jedemo kada idemo u posjetu roditeljima – kažu Blaževići.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime