Bosanska sofra: Hadžijski ćevap

Jelo koje ćete uvijek naći u sarajevskim restoranima

Smjesu istresite u vatrostalnu posudu, prekrijte folijom i pecite u rerni na 180 stepeni 30-45 minuta FOTO: ILUSTRACIJA

Potrebni sastojci: 900 g junetine ili teletine, 2.500 g luka, 3-4 paradajza srednje veličine, pakovanje šampinjona, 2-3 paprike babure, so, biber, peršun,  maslac.

Postupak pripreme:

  1. Meso operite, posušite i isijecite na kocke. U dubljoj posudi zagrijte maslac, dodajte isjeckan luk i dinstajte 10 sekundi, a zatim stavite meso i pržite dok ne potamni.
  2. U međuvremenu operite paradajz, šampinjoje i paprike. Paradajz ogulite, očistite košpice i isijecite na kockice, a isto uradite i sa paprikama. Šampinjone isjeckajte na trake.
  3. U drugoj posudi u kojoj ste zagrijali maslac redom pržite prvo paradajz, otprilike dvije minute, potom paprike i na kraju šampinjone.
  4. U smjesu od povrća dodaje meso i luk, začinite i po potrebi dodajte hladnu vodu, pa miješajte sve zajedno pet minuta.
  5. Smjesu istresite u vatrostalnu posudu, prekrijte folijom i pecite u rerni na 180 stepeni 30-45 minuta.
Komentari