Idemo ususret novogodišnjim praznicima koji se u mnogim domovima ne mogu zamisliti bez jelke.

Od njenog ukrašavanja zavisit će dekor kompletnog stana, zato je jako važno, prije nego što počnete, osmisliti kako ćete to uraditi.

Prilikom ukrašavanja jelke možete se odlučiti za razne boje i stilove, a mi vam donosimo prijedloge osam popularnih prazničnih tema koje vam mogu poslužiti za inspiraciju prilikom dekoriranja jelke ove zime ukoliko se još uvijek niste posvetili tom “projektu”.

Crvene mašne

Dekorativni element, sa kojim stvarno nikada ne možete pogriješiti, je lijepa crvena mašta, kako na zapakovanom poklonu, tako i na novogodišnjem drvcetu. Upotpunite dekor jelke kuglicama u zlatnoj i crvenoj boji, a na vrh jelke stavite kristalnu zvijezdu.

Rustikalni šarm

Kad god imate priliku da u slikovnicama, urađenim prema bajkama braće Grim, vidite ocrtanu prazničnu atmosferu u čijem centru će se nalaziti jelka koja odiše rustikalnim šarmom. Ako želite da vas jelka podsjeća na ugođaj drvene kućice na vrhu planine, odlučite se za ornamente izrađene od drveta i male plastične svjećice umjesto standardnih lampica.

Ukrasi od filca

Ako želite kićenje jelke ove godine pretvoriti u sam svoj majstor projekt, odlučite se za filc. Ovo je izuzetno povoljan i dostupan materijal kojim možete jednostavno manipulisati, a potrebne su vam samo makaze i vruće ljepilo.

Kraljevska jelka

Za jelku dostojnu kraljeva i kraljica izaberite ornamente u zlatnoj, srebrenoj i purpurnoj boji. Ako želite dodati još sjaja nalijepite šljokice ili male lažne dijamante na kuglice.

U stilu Djeda Mraza

Slobodno kopirajte stil oblačenja Djeda Mraza prilikom dekoracije jelke. Na vrh stavite njegovu kapicu, a ostatak ornamenata neka bude također u crvenoj i bijeloj boji. Ne zaboravite da dodate i vještačke lizalice u tim bojama kako biste upotpunili efekt.

Bijeli praznici

Veoma popularan stil dekoriranja ove sezone je odabir ornamenata koji će biti u samo jednoj boji, a pogotovo je omiljena bijela. Izaberite bijele svjetlucave zvjezdice koje ćete kombinirati sa papirnim golubicama, a u ovoj kombinaciji odlično će izgledati i zlatni ukrasi različitih dimenzija.

Jestivo drvo

Ukoliko jedno drvce želite staviti i u kuhinju, možete se odlučiti za „jestivu” varijantu tako što ćete je ukrasiti kolačićima, voćem i pravim lizalicama. Na tanko uže možete naredati ili zalijepiti bobice, kokice ili ljuske oraha za odličan i prirodan dekorativni efekt.

Crveni okvir

Ako se pridržavate samo jedne određene boje to vam ostavlja mogućnost da uvedete više elemenata na drvo bez stvaranja dojma prenatrpanosti. To je bio i slučaj sa ovim drvcetom gdje je paleta svedena na crvenu boju koja se posebno ističe na okvirima novogodišnjih čestitki.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime