Kada je u pitanju liječenje gripe i prehlade tokom zimskih mjeseci, mandarine su voće koje se najviše koristi u tim situacijama zbog velikih količina vitamina C koje posjeduje.

Pored samog, slasnog ploda, ljekovita svojstva posjeduje i kora mandarine posebno ako se od nje pripremi čaj.

Istraživanja su pokazala da kora mandarine ima svojstva koja snižavaju holesterol, a čaj od sušene kore ovog voća preporučuje se za mnoga stanja, od loše probave, do kancerogenih oboljenja.

Priprema čaja

Jednostavno ogulite mandarine, sačuvajte koru i ostavite u teglice sa hermetičkim poklopcem. Čuvajte ih na hladnom i mračnom mjestu nekoliko mjeseci. Kako biste napravili čaj jednostavno stavite nekoliko korica u šolju, zalijte vrelom vodom, pokrijte i ostavite da stoji nekoliko minuta. Suhe kore mandarine možete miješati i sa drugim čajevima, a njabolje se slaže sa crnim čajem. Ova kombinacija crnog čaja i korice citrusa, prema nekim istraživanjima, snižava rizik od nastanka raka kože za 70 posto, dok sami čaj od mandarina snižava taj rizik za 40 posto.

Holesterol

Mnoga istraživanja su pokazala da kora mandarine ima mnogo više ljekovitih svojstava od soka ili samog ploda, a posebno se ističe njihova sposobnost snižavanja holesterola u krvi. Istraživanja, također, pokazuju da u kori ima 20 puta više antioksidansa nego u soku mandarine, što znači da mi najčešće bacamo ono što najviše vrijedi.

Borac protiv raka

Velika koncentracija antioksidansa u kori mandarine svrstavaju ovu voćku među snažne borce protiv kancerogenih oboljenja. Vjeruje se da antioksidansi štite ćelije od oštećenja koja uzrokuju molekule poznate pod nazivom slobodni radikali. Ta oštećenja mogu dovesti do nastanka kancerogenih oboljenja što znači da antioksidansi mogu zaustaviti razvoj raka.

Ostali benefiti

U narodnoj kineskoj medicini i kulinarstvu kora mandarine poprilično je zastupljena, a vjeruje se da poboljšava probavu, olakšava jutarnje mučnine trudnicama kao i mučnine uzrokovane putovanjem. Navodi se da kora mandarine potpomaže pri održavanju balansa šećera u krvi, detoksifikaciji jetre, otpuštanju od stresa i liječenju gripe i prehlade.

Komentari