Permanentni makeup je metoda trajnog ili polutrajnog šminkanja koja je sve popularnija među ženama. Traje od tri do deset godina, a nakon što pigment izblijedi, postupak je moguće ponoviti.

Radi se o tehnici uz pomoć koje osoba u svakom trenutku izgleda besprijekorno i dotjerano, a izvodi se na obrvama, očima, usnama, odnosno na svim depigmentacijama na koži, kao što je u slučaju vitiliga.

Ko može na tretman

– Postupak je vrlo sličan tetoviranju, jer se koža blago pigmentira bojom, čime se sakrivaju nedostaci, a ističu određeni dijelovi lica. Tehnika se izvodi posebnim instrumentima, uz pomoć kojih se uvode boje 0,2 milimetra ispod površine kože – kaže dipl. kozmetolog Behka Baković.

Trajna šminka namijenjena je svima, pa joj se, govori Baković, mogu podvrgnuti i četrnaestogodišnje djevojčice, naravno, ako kozmetičar koristi organske boje.

– Dolaze mi i vrlo mlade osobe. Imala sam djevojčicu od 13 godina kojoj su obrve opale, a najstarija je bila 94-godišnja baka. Najčešće su to osobe koje imaju tanke i asimetrične obrve, žene koje nemaju prirodne konture na usnama te one sa kratkim ili veoma rijetkim trepavicama. Klijenti su mi i muškarci koji najčešće dolaze da bi iscrtali obrve – otkriva Baković.

Nekoliko je načina trajnog iscrtavanja obrva – apliciranjem dlačica i sjenčenjem. Prema riječima naše sagovornice, najnovija metoda naziva se „pudering“.

– Posljednja metoda nema oštrih kontura i veoma je slična sjenčenju. Izvodi se bez pravolinijskih crta, pa postupak izgleda kao „razasuti puder u dobroj formi“. Metoda se može izvoditi i uz pomoć anestezije, ako to osoba zahtijeva, jer bol koji osjeća nalikuje na „grebanje“ i zaista je beznačajna. Postupak traje od 45 minuta do sat. Forma se vidi odmah, a boja nakon sedam dana – objašnjava.

Permanentna šminka na očima podrazumijeva iscrtavanje ajlajnera na gornjem kapku te u u pedjelu donjih trepavica, ali i nanošenje pigmenta na korijen trepavica nakon čega izgledaju gušće.

– Postupak traje oko sat, a 15 do 30 minuta prije izvođenja, nanosi se anestezija. Permanentna šminka na očima može trajati od pet do deset godina, jer je koža u tom dijelu tanja, pa se pigment na njoj najduže zadržava – govori Baković.

Kome se prepustiti

Na usnama se rade konture i popunjavanje dijelova sluzokože, a nijansu bira klijent.

– Mi smo tu da damo savjet oko izbora nijanse kako bi usne u svakom trenutku izgledale prirodno. Prije nego što pristupimo izvođenju metode ženu pitamo je li sklona herpesu. Ukoliko jeste, preporučuje joj se antibiotik pet dana prije i poslije podvrgavanja metodi – kaže Baković.

Prije nego što se odlučite podvrgnuti tretmanu trajne šminke važno je, kaže naša sagovornica, izabrati kome ćete se prepustiti u ruke.

– Bitno je izabrati salon koji ima certifikat za izvođenje ovakvih postupaka, a osoba koja to radi mora biti profesionalac, dakle neko ko se školovao za to i ko ima dobre rezultate u dosadašnjem radu. Osim toga, važno je izabrati salon u kojem se radi sa organskim bojama i u kojima se instrumenti steriliziraju – naglasila je Baković.

Komentari