“Tri plakata izvan grada” osvojio je nagradu za najbolji film u konkurenciji sa “Zovi me svojim imenom”, “Najmračnijim satom” (Darkest Hour”), “Dunkirkom” i “Oblikom vode” (“Shape of Water”).

Film Martina McDonagha osvojio je također nagradu za najbolji britanski film. U utrci su bili i “Oblik vode”, “Najmračniji sat”, “Staljinova smrt”, “Božija zemlja”, “Lady Macbeth” i Paddington 2″.

Američka glumica Frances Mc Dormand proglašena je najboljom glavnom glumicom za ulogu majke koja traži pravdu za silovanu i ubijenu kćerku u “Tri plakata izvan grada”, a niz nagrada nastavio je Sam Rockwell, ovjenčan za sporednu mušku ulogu policajca rasiste na putu katarze.

McDonaghov film nagrađen je i u kategoriji originalnog scenarija.

Guillermo Del Toro dobio je ipak nagradu osvojivši Baftu za najboljeg režisera za film za “Oblik vode”, koji je dobio najviše nominacija, ukupno 12, a potvrdio je tek one za originalnu muziku i za produkcijski dizajn.

Nagradu za najboljeg glavnog glumca osvojio je Gary Oldman za ulogu Winstona Churchilla u povijesnom filmu “Najmračniji sat.”

Najboljom sporednom ženskom ulogom članovi Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti ocijenili su onu Allison Janney u biografskom filmu o kontroverznoj američkoj klizačici “Ja, Tonya”.

Najveća glumačka nada, po njihovoj ocjeni, je Daniel Kaluuya, a najboljim filmom izvan engleskog govornog područja proglašen je “The Handmaiden” iz 2016. godine, prvi korejski film ovjenčan Baftom.

Nagradu za najbolji filmski debi britanske spisateljice/pisca, režiserke/režisera, producentice/producenta osvojio je “Nisam vještica” (“I Am Not A Witch”) režiserke Rungano Nyoni, rođene u Lusaki i odrasle u Velikoj Britaniji, o djevojčici optuženoj za posjedovanje vještičijih moći.

Najboljim dokumentarcem proglašen je “Ja nisam tvoj crnac” (I Am Not Your Negro”) režisera Raoula Pecka.

I londonska ceremonija je, poput mnogih drugih u svijetu popularne kulture, posebno filma i muzike, prošla u znaku iskazivanja solidarnosti sa žrtvama seksualnog zlostavljanja “MeToo i “Time’s Up”. Mnoge zvijezde su, uključujući Angelinu Jolie, Jennifer Lawrence i Kristin Scott Thomas, tako stigle na dodjelu nagrada odjevene u crno.

Predsjedateljca Bafte Jane Lush otvorila je ceremoniju ozbiljnom porukom da je važno priznati da je prošla godina bila “teška”, ističući nastojanja u sklopu borbe protiv rodne nejednakosti, prenosi AFP.

– Svjedočili smo nizu hrabrih objava o maltretiranju i seksualnom zlostavljanju koje se na našu sramotu desetljećima odvijalo pred našim nosom – kazala je Lush.

Laureatkinja McDormand nije se odjenula u crno, ali je citirala riječi svog lika koji po vlastitom priznanju ima “malo problema s prihvatanjem autoriteta”.

– Želim ipak da znate da se u potpunosti solidariziram sa svojim sestrama koje večeras nose crno – kazala je američka glumica.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime