Potrebno je: 1 pile, 2 kašike maslinovog ulja, 2 stabljike prase, 3 korijena paškanata, 4 štapića izbrazdanog celera, 500 ml pileće supe, 150 g crne leće, 150 g špinata, 150 g graška, so i biber po ukusu.

Postupak pripreme:

Začinite piletinu solju i biberom sa svih strana i iznutra. Ostavite 10 minuta da so blago isuši kožu i napravi je hrskavom.

Zagrijte maslinovo ulje u šerpi na srednjoj vatri i ispržite piletinu sa svih strana dok ne postane zlatna.

Izvadite piletinu i u istu šerpu stavite prasu, paškanat i celer isjeckan na listiće.

Dodajte so i kuhajte pet do šest minuta na srednjoj vatri uz redovno miješanje. Kuhajte dok povrće ne omekša.

Sipajte supu, stavite piletinu na povrće i prekrijte posudu poklopcem. Pecite sat u rerni prethodno zagrijanoj na 190 stepeni.

U međuvremenu, kuhajte leću u velikoj količini posoljene vode 15 do 20 minuta. Ocijedite i ostavite sa strane.

Izvadite piletinu iz rerne, skinite poklopac i dodajte skuhanu leću i grašak. Posolite. Miješajte i pecite još 10 minuta.

Za pesto, napravite pire od bijelog luka, špinata i bosiljka sa maslinovim uljem i solju po ukusu. Čuvajte u frižideru.

Stavite piletinu na tanjir za serviranje.

Dodajte špinat u tavu i miješajte tako da omekša od toplote ostalih sastojaka. Rasporedite povrće po tanjiru pored piletine. Servirajte uz pesto.

Savjet: Izvadite piletinu iz frižidera sat prije kuhanja i ostavite je na sobnoj temperaturi.

Komentari