Admir Beganović snima film “Vidiš li ovaj grad”

Ovo je moj način da izrazim svoju ljubav prema Sarajevu. Priča počinje od 1462. godine, scenarista i režiser

Admir Beganović, novinar i kolumnista te autor kjnige „Junaci jednog vremena“, uveliko radi na filmu “Vidiš li ovaj grad”, koji je posvećen Sarajevu. Kako kaže scenarista i režiser ovog filma on će biti vizuelna predstava od nastanka Sarajeva pa do današnjih dana uz bogat audiovizuelni doživljaj, naraciju, te savremenu 3D animaciju.

– Ovo je moj način da izrazim svoju ljubav prema Sarajevu. Priča počinje od 1462. godine odnosno kada je Isa-Beg Ishaković dao da se grad izgradi, pa do toga kako je grad sa nekom tajanstvenom tišinom dočekao Gazi Husrev-bega, pa ona neizbježna ružna godina kada je 1697. godina princ Eugen Savojski zapalio Sarajevo pa do današnjih dana. U toku su aktivnosti vezane za snimanje pomenutog filma u kojem će se kroz autentične dokumente, prateći historiju grada od postanka do danas, igrane rekonstrukcije pojedinih događaja s glumcima natursčicima, ali i afirmisanim imenima te najsavremenijom 3D animacijom oživjeti bogata baština grada Sarajeva – kaže Beganović.

U filmu će biti objedinjena imena onih koji su svojim radom obilježili jedno vrijeme i proslavili grad Sarajevo na svom polju djelovanja.

– Mak Dizdar, Emerik Blum, Hamdija Kreševljaković, fra Grgo Martić, Kemal Monteno, Safet Isović, Goran Bragović, Ivica Osim, Asim Ferhatović Hase, Ismet Alajbegovic Šerbo, Dragan Stojnić, Dario Džamonja, Edin Dzeko, Nedžad Ibrišimović, Jasmila Žbanić, Danis Tanović, Elvir Baljić samo su neki od velika koji su mnogo zadužili Sarajevo. Naravno svi oni će na neki način imati svoje mjesto u filmu. Uz njih će biti i “obična raja”, djeca, trgovci, konobari, učenici, zanatlije… građani ovog najljepšeg grada na svijetu. To je jedan pravi sarajevski kompot, gejzir emocija i garantujem, da neće biti osobe koja bude gledala film a da na kraju neće zaplakati. Problem je naravno u novcu, preskupa je ovo priča. Uz film je produkcijska kuća RTV Bostel, kao i nekoliko firmi i privatnika. Ipak, da bi sve završili na vrhunski način nadamo se pomoći i nadležnih institucija – kaže Beganović.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime