Žene vole u svakom trenutku lijepo izgledati. Provjereni saveznik na putu do besprijekornog izgleda svakako je šminka.

I dok pojedine dame vole jači mekaup, druge njeguju prirodniji izgled. Neke imaju svoju tehniku koje se godinama pridržavaju, a druge vole mijenjati načine šminkanja…

Ono što bi svaka žena trebala znati je to da šminka treba istaći prednosti na licu, a prikriti nedostatke. Kako biste to i postigli, trebate se znati našminkati, kaže Adi Hasić, poznati sarajevski makeup artist koji je šminkao mnoge žene iz našeg javnog života.

Za portal Coolstyle istaknuo je nekoliko važnih postulata pravilnog šminkanja koje nemamo priliku baš tako često čuti od vizažista.

KAKAV TEN IMATE

– Ono što bi svaka žena trebala znati, kada je riječ o pravilnom šminkanju, prije svega je – kakav tip kože ima. To je preduvjet da bi se mogla izabrati odgovarajuća krema za lice, prajmer i puder.

I PODTON JE VAŽAN

– Sljedeće na šta biste trebali obratiti pažnju je podton. Da li je on žut (topao), roze (hladan) ili je neutralan. Zašto je to važno, zato što prema podtonu biramo nijansu podloge.

Nerijetko ćete, kaže Hasić, vidjeti žene koje imaju žuti, a nanose puder koji odgovara onima sa roze podtonom.

– Rezultat je takav da su lice i vrat (dekolte) različitih nijansi. “To izgleda otprilike tako kao da ste na vlastiti vrat stavili tuđu glavu.” Prilikom određivanja podtona pažnju treba obratiti na vene na tijelu, koje su kod žena sa žutim podtonom zelenkaste, kod onih sa roze plavkaste, a onih koje imaju neutralan podton vene su kombinacija zelenih i plavih. Ima žena kod kojih je podton toliko izražen da se vidi golim okom. Većina dama na Balkanu imaju žuti podton, dok je kod, primjera radi Skandinavki, izražen roze podton – objašnjava Hasić.

RUMENILO – NEPISANO PRAVILO

– Nepisano pravilo je da ženama sa žutim podtonom bolje pristaju rumenila boje breskve, a onima roze rumenila roskastih nijansi. Ženama sa neutralnim podtonom podjednako dobro stoje i roze i boja breskve rumenilo.

OČI – ODREDITE OBLIK

– Kod očiju važno je odrediti njihov oblik. Ne šminkaju se isto, primjera radi, razmaknute i oči koju su postavljenje blizu. Kod ovih drugih fokus je na vanjskom dijelu oka, a cilj je da izgledaju što odmaknutije. Male oči izgledat će veće ako na kapke nanesete svijetle sjene, kao što su bijela ili bež sjena u olovci, a potom nanesete parcijalne trepavice. Ono što nikako ne trebate raditi je to da donji kapak ne šminkate. Imate li krupne oči slobodno stavite tamniju sjenu, crnu olovku, ajlajner.

KAKO ŠMINKOM PODIĆI SPUŠTENI KAPAK

– Oči oblika badema najzahvalnije su za šminkanje, a one sa spuštenim kapcima najteže je našminkati. Kod prvih dozvoljeno je sve. Kod drugih spuštene kapke valja prvo vizuelno podići na način da napravite “lažni kapak”. To ćete uraditi tako što ćete srednje smeđom mat sjenom osjenčiti pregib oka. To morate raditi dok je oko otvoreno. Zatvorite li ga dok nanosite sjenu nećete ništa postići.

PRAVILA KOD IZBORA BOJA

– Itekako je važno prodržavati se pravila kod izbora boja za šminkanje očiju.
Tako plave oči najbolje ističu roze, ljubičasta, narandžasta, crvena, smeđa i crna boja. Zelene oči najbolje je šminkati bronzanom, zlatnom, ljubičastom, bojom crnog vina i smeđom. Smeđe oči podnose skoro sve boje. Pored već navedenih slobodno posegnite za plavom, zelenom i žutom.

MAT RUŽ NE LASKA NIJEDNOM TENU 

– Uvijek birajte kremaste, svježe ruževe i sjaj, nego mat, “mrtve” boje, koje ne laskaju nijednom tenu. Lagano iscrtajte liniju uz rub usana, ali neka ne bude jako vidljiva, tek toliko da usne dobiju oblik i izgledaju punije. Kada ste iscrtali, olovkom ispunite čitavu površinu usana kako biste lakše i preciznije nanijeli ruž koji će na taj način duže trajati. Ako nemate istu boju, neka olovka bude nijansu ili pola nijanse tamnija od boje ruža.

I NA KRAJU ZAPAMTITE – MANJE JE UVIJEK VIŠE

– Ono što ponavljam stalno je da je – manje uvijek više. Najvažnije je da je koža zdrava, hidrirana, obrve lijepo dotjerane, dobro izabrana podloga, malo rumenila, maskara i kvalitetan ruž za usne. Sa ovakvom šminkom spremne ste osvojiti svijet.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime