Abdulah Sidran: U predstavi “Sjećaš li se Doli Bel” bit će i scene koje nismo gledali na filmu

U svemu je najvažnija kulturološka činjenica da jedno umjetničko djelo pokazuje svoju vitalnost i nakon pune četiri decenije

“Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem“, “šta si zinuo k’o peš?”, “hoće li u ovom gradu ikada zasjati sunce kako treba”… ove i još mnoge druge rečenice iz kultnog filma “Sjećaš li se Doli Bel“, scenariste Abdulaha Sidrana i reditelja Emira Kusturice, uskoro će oživjeti na pozorišnoj sceni!

Izgovorit će ih glumci Kamernog teatra 55, kojim je pripala čast da budu dio ovog jedinstvenog pozorišnog projekta pod rediteljskom palicom Kokana Mladenovića, gosta iz Beograda. U saradnji sa dramaturgom Kamernog teatra, Vedranom Fajkovićem, Mladenović će uraditi i adaptaciju Sidranovog scenarija, odnosno prilagodit će ga pozorišnoj sceni.

Pisana riječ našeg uvaženog književnika, pokazalo se više puta, nema rok trajanja, a na našu konstataciju, odreagirao je skromno: “izgleda da je tako. Drago mi je naravno“.

– U svemu je najvažnija kulturološka činjenica da jedno umjetničko djelo pokazuje svoju vitalnost i nakon pune četiri decenije. A meni, subjektivno, veliku radost pruža mogućnost da se pozorišnom postavkom iskoriste i neke veoma važne scene koje u filmskoj verziji nisu mogle biti obuhvaćene, a u velikoj mjeri obogaćuju lik glavne junakinje, anonimne prostitutke Doli Bel- kazao nam je Sidran.

Dogovori u toku: Kokan Mladenović sa Abdulahom Sidrano i njegovim sinom Tarikom na kafi u Sarajevu

Koga bi volio vidjeti u ulozi Doli Bel, koju je za filmsku verziju utjelovila Ljiljana Blagojević, nije mogao odgovoriti.

– Ne poznajem dovoljno mladi glumački kadar, ne bih čak umio ni odgovoriti na ponudu od reditelja kada bi mi došla. Kokan Mladenović je takav teatarski autoritet da nema potrebe da o tome uopšte razmišljamo. Kazao sam mu, da mu u svakom pogledu, a za šta on bude smatrao neophodnim, stojim na raspolaganju – istakao je Sidran.

Mladenović smatra velikim izazovom i obavezom režirati teatarsku predstavu prema filmu, koji vole svi u regionu.

– Na nama je da nađemo jednu novu pozorišnu adaptaciju iz današnjeg ugla, da damo novi smisao toj priči, da jednom pozorišnom poetikom i pozorišnim sredstvima ispričamo taj kultni scenario. Ansambl Kamernog teatra 55 je jedan od najboljih u regionu, i moja dugogodišnja želja da radim sa njima se ispunila, i gotovo svi angažovani u predstavi su članovi Kamernog teatra, a ukupno na sceni, imat ćemo 12 glumaca. Još uvijek ne mogu govoriti kome smo dodijelili uloge, ali vrlo uskoro ćete znati. Siguran sam da nećemo iznevjeriti publiku koja jedva čeka da vidi tu sjajnu priču i da čuje te legendarne replike- istakao je Mladenović.

Probe za predstavu počinju 18. januara, a premijera je planirana za 15. mart.

Podsjetimo, “Sjećaš li se Dolly Bell” je prvi igrani film koji je režirao Emir Kusturica. Snimljen je 1981. godine. Ovaj film se često uzima kao početak nove bh. škole filma, koja je predstavljala fantastičnu simbiozu italijanskog nadrealizma Federika Felinija i visokoprofesionalnih iskustava praške akademije za film i televiziju, a koja je završila filmovima “Kuduz“ i “Praznik u Sarajevu“ početkom devedesetih godina prošlog stoljeća.

Radnja filma odvija se tokom jednog ljeta šezdesetih godina dvadesetog vijeka u Sarajevu. Glavni lik, dječak Dino, spoznaje svijet i odrasta uz filmove koje gleda u lokalnom bioskopu i muziku koju sluša u omladinskom centru, i doživljava svoju prvu ljubav zaljubljujući se u prostitutku Doli Bel koju, po zahtjevu njenog makroa, treba da sakrije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime