Značajan jubilej: Predstava “Ay, Carmela” slavi 20. rođendan

“Ay, Carmela“ je živa, snažna, hrabra, ispunjena emocijama. To je i čini bezvremenim teatarskim događajem

167

U Sarajevskom ratnom teatru SARTR-u 19. i 20. marta bit će obilježeno tačno dvadeset godina od premijernog izvođenja predstave Jose Sanchisa Sinisterrae “Ay, Carmela“, u režiji Roberta Raponje. U predstavi igraju Selma Alispahić, Dragan Jovičić i Jasenko Pašić.

“Ay, Carmela“ je najizvođenija i najdugovječnija predstava Sarajevskog ratnog teatra. Veliki broj igranja, ova predstava imala je na gostovanjima (Hrvatska, Italija, Švedska, Češka, Slovenija, Srbija, Makedonija, Austrija, Crna Gora, Francuska, Velika Britanija). Pored gostovanja u inostranstvu predstava je obišla više puta i Bosnu i Hercegovinu.

– Dvadeset godina ti je tek… Rijetkost je da jedna predstava doživi 20 godina od premijere, a da se ne radi o turističkoj atrakciji, ili muzejskom primjerku. Za naše teatarsko podneblje to je događaj od historijskog značaja. “Ay, Carmela“ je živa, snažna, hrabra, ispunjena emocijama. To je i čini bezvremenim teatarskim događajem.

Bolna iskustva rata iz devedesetih se prožimaju sa ovom storijom smještenom u doba Španjolskog građanskog rata. Sve dok ima režima koji čovjeku oduzimaju slobodu, i dok ima diktatora, malih i velikih, ova predstava blista svojom jasnom i svijetlom energijom dobra. Ona će uvijek govoriti o poziciji umjetnika, i malog čovjeka, u crnim vremenima. Ova predstava će uvijek biti dio borbe protiv svakog zla – istakao je Aleš Kurt, direktor SARTR-a.