Za tijesto je potrebno: 450 g običnog brašna, 100 g brašna za hljeb sa više glutena, 75 g hladnog, neslanog maslaca, isjeći na kocke veličine otprilike jedan centimetar, 200 ml vode, 0,5 kašičice soli, 100 g masnoće, umućeno žumance za glazuru.
Fil: 2 vlasca sitno isjeckati, 2 česna bijelog luka izgnječiti, 700 g miješanog mesa divljači bez kostiju, poput srnetine, zečetine, 200 g mljevenog malo masnijeg suhog mesa, 200 g suhog mesa, 2 kašike madeire, 0,5 kašičice mljevenog muškatnog oraščića, 0,5 kašičice mljevenog pimenta, 2 kašike sjeckanog peršuna, 2 kašike sjeckanog timijana, so i bijeli biber.

Postupak pripreme:

Zagrijati rernu na 200 stepeni Celzijusa. Podmazati masnoćom duboki kalup.

Najprije pripremiti fil: u velikoj posudi pomiješati vlasac i bijeli luk. Dodati divljač, mljeveno suho meso, kockice suhog mesa, madeiru, začine i začinsko bilje. Začiniti solju i dodati malo bijelog bibera. Rukama dobro promiješati sastojke. Staviti u frižider da odstoji tokom pripreme tijesta.

Za pripremu tijesta, u posudi pomiješati brašno, dodati maslac i blago ga utrljati prstima. Zagrijati vodu, so i masnoću u šerpi, pustiti da prokuha. Smjesu sipati u brašno i promiješati kašikom. Kad se ohladi dovoljno da može da se rukuje njime, prebaciti ga na brašnom posutu površinu i umijesiti glatko tijesto.

Pripremati što brže (tijesto će početi da se mrvi kad se ohladi). Isjeći dvije trećine tijesta, razviti ga i njime obložiti pripremljeni kalup, višak ostaviti da visi sa strane. Provjeriti da li u tijestu ima pukotina ili rupa. Razviti ostatak tijesta za poklopac i ostaviti ga sa strane.

Kašikom prebaciti fil u kalup obložen tijestom. Pritisnuti i poravnati površinu.

Ivicu tijesta premazati žumacetom i odozgo staviti poklopac od tijesta. Nabrati ivice tijesta da bi se zatvorile i pažljivo odsjeći višak tijesta. Odozgo premazati žumancetom. U sredini napraviti rupu da bi para mogla da izlazi.

Staviti kalup na pleh za pečenje i peći pitu 30 minuta. Zatim smanjiti temperaturu rerne na 160 stepeni i peći još 1¾ sata.

Ostaviti pitu da se potpuno ohladi na plehu. Isjeći je na tanjiru da sokovi ne bi iscurili. Poslužiti na sobnoj temperaturi.