Ljubav prema modi, a posebno prema cipelama imala je još kao djevojčica, a prije tri godine, Zerina Gegić iz Tuzle, postala je jedno od vodećih imena u našoj zemlji u izradi ručne obuće. Njen brand “Zizza Shoes” vrlo brzo postao je prepoznatljiv, kako zbog kvaliteta, tako i zbog drugačije kreiranih modela.

– Cipele su posebna strast većine žena i svaki par je zapravo priča za sebe. Također, u našoj zemlji, ručno rađene cipele godinama su prije bile cijenjene, ali se vremenom to izgubilo. Želim da ovaj zanat oživi, i da se i na našoj modnoj sceni proširi ovaj segment modnog svijeta – kazala je Gegić, na početku razgovora za naš portal.

Kako nastaju Vaše cipele, gdje crpite inspiraciju?

– Ideje pronalazim svuda oko sebe, u prirodi, historiji, umjetnosti, raznim životnim situacijama, ljudima koji me okružuju. Izrada jednog modela počinje mojom idejom koju prenosim na papir, odnosno dizajnom, zatim taj isti dizajn naš modelar razrađuje, pravi šablone po kojima se koža kroji i šije. Dalji rad prepušten je majstorima (obućarima sa iskustvom u ručnom radu) koji donose krajnji proizvod.

Od kojih materijala pravite obuću?

– Svi naši modeli rađeni su od prirodnih materijala: koža, pliš, brokat. Također, istaknula bih da je svaki par obuće u potpunosti urađen u prirodnom materijalu (gornji dio, postava, đon).

Šta, osim obuće, još imate u ponudi i gdje imate prodajna mjesta? Na koji način zainteresirani kupci mogu doći do Vas?

– Od proljeća 2017. godine u ponudi imamo i kožne ručno rađene torbe i novčanike, a za jesen/zimu 2018. pripremamo i novi model torbi. U Tuzli nedavno smo otvorili izložbeni prostor gdje zainteresovani kupci mogu pronaći naše modele, a mogu se naručiti i putem Facebook stranice i Instagram profila. U pripremi je i web shop. Nadamo se da ćemo naše kupce uskoro obradovati i sa prodajnim mjestima u drugim gradovima BiH ali i regiona.

Šta ste pripremili za kolekciju proljeće-ljeto?

– U kolekciji proljeće-ljeto dominiraju elegantni modeli u razigranim bojama proljeća i ljeta, kao i mini Navy kolekcija rađena u tri boje: plava, crvena i bijela. Zadržali smo neke već postojeće modele sa proširenom paletom boja, ali u ponudi se mogu naći i novi modeli sandala i papuča.

Koliko ljudi u BiH prepoznaju i cijene unikatne predmete? Jeste li zadovoljni?

– Zadovoljni smo reakcijom na naše proizvode i rad, ali smatram da treba još puno promocije domaćih dizajnera i ručnog stvaralaštva na ovim prostorima. U odnosu na nekoliko godina unazad mnogo se promijenila svijest građana, a vjerujem da će u narednom periodu uvidjeti da u našoj zemlji ima puno kvalitetnih i kreativnih dizajnera.

Imate li kupce na stranom tržištu?

– Da, imamo i upravo iz tog razloga pokrećemo i web shop kako bi olakšali prodaju za zemlje Evropske Unije. Od jeseni 2017. godine naši modeli dostupni su i u concept store Via della seta u Austriji.