Kako biste svoj i život ukućana učinili što zdravijim važno je prepoznati ono što ga narušava i riješiti se toga. Na prvom mjestu to su otrovne kemikalije koje se skrivaju u proizvodima za čišćenje, kuhinjskim spužvama, posudama za kuhanje, krpama za pod, pa čak i u mirisnim svijećama.

Nepravilno održavanje ili neispravni proizvodi za domaćinstvo mogu rezultirati neplodnošću, rakom, emfizemom, oštećenjem tkiva bubrega i oštećenjima ploda pri rođenju – upozorava američka Agencija za toksične tvari i registar bolesti (ATSDR).

Pa krenimo redom:

Sredstva za čišćenje rerne

Problem sa sredstvima za čišćenje rerne je natrijev hidroksid kojeg nalazimo i u sredstvima za odštopavanje odvoda. Ova hemikalija je vrlo korozivna i može uzrokovati crvenilo i opekotine ukoliko dođe u dodir s kožom, a otrovan je ako se proguta. Umjesto toga odaberite sodu bikarbonu. Odvod možete sigurno očistiti na način da u njega ulijete sodu bikarbonu i šoljicu sirćeta. Kad nestanu mjehurići (otprilike nakon 30 minuta) pustite vruću vodu da teče u odvod.

Osvježivači zraka

Osvježivači zraka sadrže ftalate – agresivne hemikalije koje mogu dovesti do hormonalne neravnoteže i reproduktivnih problema. Nuspojave za muškarce uključuju niži nivo testosterona, smanjen broj spermija i slabiju kvalitetu sperme. Izlaganje ftalatima tokom razvoja također, može uzrokovati malformacije muškog reproduktivnog trakta i rak testisa. Mnogi proizvođači na osvježivačima zraka čak i ne navode ftalate kao sastojak.

Mirisne svijeće

Možda dobro mirišu, ali ono što udišete moglo bi vam stvarno naškoditi. Benzenske hemikalije mogu iritirati kožu i uzrokovati probleme s disanjem. Reproduktivni problemi i oštećenje mozga i središnjeg živčanog sistema također, su navedeni kao moguće nuspojave. Dok gore, svijeće oslobađaju kancerogenu tvar toluen. Radije koristite esencijalna ulja ili svijeće na bazi soje.

Neprijanjajuće posuđe

Premda je vrlo primamljivo i jednostavno za korištenje, ovo posuđe može biti štetno. Naime, u njegovoj proizvodnji koriste se hemikalije koje mogu biti štetne za jetru, štitnjaču i imunološki sistem općenito. Problem je perfluoroktanska kiselina (PFOA) koja je pri testiranju na životinjama ukazala na potencijalne razvojne, reproduktivne i sistemske učinke. Radije se odlučite za posuđe od nehrđajućeg čelika, stakla, keramike ili željeza.

Istrošeni filteri za zrak

Neadekvatno održavan klimatizacijski sistem potencijalna je opasnost u domu. HAVC komponente, poput rashladnih spirala i sistema ovlaživanja, mogu biti izvori zagađenja koji imaju štetan učinak na zdravlje. Istraživanja također upućuju na to da vanjske jedinice za ventilaciju poslovnih zgrada na visinama nižim od 18. sprata mogu biti povezane sa znatnim povećanjem brojnih simptoma poput pogoršavanja problema povezanih sa alergijama i astmom.

Antibakterijski sapun

“Antibakterijski” samo zvuči kao dobar proizvod, a u stvarnosti on sadrži triklosan – hemijski spoj baktericidnoga djelovanja koji uzrokuje probleme sa zdravljem. Istraživanja na životinjama pokazala su da triklosan u organizmu uzrokuje nepravilnosti u regulaciji hormona. Drugo istraživanje pokazalo je da triklosan vrlo vjerovatno pridonosi stvaranju otpornosti bakterija na anitbiotike. Radije operite ruke vodom i običnim sapunom ili upotrijebite prirodni sapun za ruke i za pranje posuđa koji ne sadrže triklosan, hlor i fosfate.

Proizvodi od presovanog drveta

Akutni i hronični učinci formaldehida iz pojedinih proizvoda od drveta na zdravlje variraju ovisno o pojedincu. Uobičajeni simptomi akutne izloženosti formaldehidu manifestiraju se kao iritacija grla, nosa, očiju i kože. Ova iritacija gornjih disajnih puteva može pogoršati simptome astme. Hronična izloženost također može dovesti do hroničnog bronhitisa i opstruktivne bolesti pluća.

Plastične kutije za hranu

Možda ste čuli za toksični bisfenol-A (BPA) koji se nalazi u plastici. Istraživanja su pokazala da ovaj hemijski spoj narušava normalnu endokrinu funkciju, a može imati i negativan učinak na mozak. BPA se također miješa s hormonima čak i pri niskim dozama, stoga nemojte riskirati već se prebacite na staklene posude ili nehrđajući čelik.

Sredstva za poliranje namještaja

Ova su sredstva zapaljiva i sadrže hemikalije kao što su fenol i nitrobenzen. Nitrobenzen može imati mnoge štetne učinke na zdravlje kao što su methemoglobinemija – hematološki poremećaj kod kojega je hemoglobin u oksidiranom obliku i ne može vezati kisik, glavobolja, razdražljivost, vrtoglavica, slabost i pospanost. Izlaganje kože visokim nivoima dovodi do oštećenja jetre.

Višenamjenska sredstva za čišćenje

Višenamjenska sredstva za čišćenje sadrže 2-butoksietanol, sastojak koji ovim sredstvima daje njihov poseban miris. Mnogi proizvodi ne navode te štetne hemikalije na naljepnici jer to nisu zakonski obavezni. Nuspojave uključuju probleme s disanjem, nizak krvni pritisak, snižene nivoe hemoglobina i metaboličku acidozu (visok nivo kiseline u tijelu).