Ne morate imati izgovor zašto se večeras zabavljati u sobi, ali seks nije samo odličan način povezivanja s partnerom – on može poboljšati zdravlje cjelokupnog organizma.

Ako vam to još nije jasno i pitate se kako, evo nekoliko iznenađujućih činjenica kako seks pozitivno utječe na zdravlje organizma:

JAČA IMUNITET

Istraživanje provedeno među studentima pokazalo je kako oni koji vode ljubav jednom ili dva puta dnevno otporniji su na razne bakterije i viruse, na koje su njihove kolege, koje su to rjeđe radile, bile podložne.

RAČUNA SE KAO KARDIO

Ako niste ljubitelj trake za trčanje, iste rezultate možete postići i igricama u spavaćoj sobi, istraživači su to potvrdili, a žena će tokom seksa izgubiti tri kalorije u minuti. Kao i sve aerobne vježbe i seks će čuvati zdravlje srca, smanjiti krvni pritisak i rizik za dijabetes.

MOŽE SMANJITI RIZIK OD KARDIOVASKULARNIH BOLESTI

Studije su pokazale da su muškarci koji vode ljubav dva puta sedmično suočeni s 45 posto nižim rizikom od razvijanja srčanih bolesti nego oni koji vode ljubav jednom mjesečno ili manje. Istraživači Instituta New England u Massachusettsu proučavali su seksualne aktivnosti više od 1.000 muškaraca starih između 40 i 70 godina, počevši od 1987. godine.

MANJE SU ŠANSE ZA RAZVOJ RAKA PROSTATE

Istraživanje Američkog instituta za rak pokazalo je kako muškarci koji ejakuliraju najmanje pet puta sedmično imaju manje šanse za razvoj raka prostate.

RJEŠAVA NAS STRESA

Osim što potiče kreativnost, seks nas također čini samopouzdanijim i rješava viška stresa. Upravo su ti pozitivni hormoni koji se ispuštaju tokom seksa zaslužni za osjećaj zadovoljenja i nagrađivanja, i baš zato stres nestaje.