Jesen donosi svježu cveklu koja, u kombinaciji sa mrkvom, nudi kvalitetan nutritivni materijal za pripremu ukusnih jela.

Uz različite sokove, smoothieje i supe, sve su popularnije sirove torte sa cveklom te različiti namazi, ali i hamburgeri.

Ali, po tvrdnjama onih koji su ga probali, “krvavom” vege burgeru od ovog korjenastog povrća, teško je odoljeti.

Evo recepta:

Potrebno je: jedna manja glavica luka, dva česno bijelog luka, jedan veći krompir, tri mrkve, dvije cvekle, dva jaja, so i biber.

Postupak pripreme:

Nasjeckajte luk i dinstajte ga na ulju dok ne požuti i ne postane mekan. Dodajte protisnuti bijeli luk i dinstajte još dvije minute, pa sklonite s vatre.

Naribajte krompir, mrkvu i cveklu u posebne posude.

Ocijedite ih pomoću papirnih ručnika, a zatim ih pomiješajte zajedno s lukom, jajima i začinima.

U tavi zagrijte malo ulja, oblikujte kuglice, pa ih lagano spljoštite.

Pržite na srednjoj vatri dok se na burgerima sa svake strane ne pojavi korica.

Smanjite temperaturu na ringli i pecite ih još tri, četiri minute sa svake strane.