Seks će uistinu rijetko izazvati zastoj rada srca, objavili su američki naučnici, ali ako se to i dogodi, češće će stradati muškarci.

Naučnici s Instituta za bolesti srca Cedars-Sinai pregledali su podatke o 4.557 slučajeva srčanog zastoja i ustanovili da su se samo 34 dogodila u sat vremena nakon seksualnih odnosa. Od toga su u 32 slučaja bili u pitanju muškarci.

Rezultati su predstavljeni na skupu Američke organizacije za srce, prenosi BBC.
Glavni autor studije Sumeet Chugh kaže da se radi o prvom istraživanju o utjecaju seksualne aktivnosti na zastoj rada srca.

Zastoj rada srca iznenadni je gubitak srčane sposobnosti da “pumpa” krv, a osoba koju pogodi gubi svijest i prestaje disati. Zastoj rada srca fatalan je ako se osoba brzo ne reanimira. Statistika pokazuju da je srčani zastoj smrtonosan u 90 posto slučajeva izvan bolnice jer svaka minuta bez reanimacije za 10 posto smanjuje šanse za preživljavanje.

Razlikuje se od srčanog udara, koji uzrokuje blokada dotoka krvi u srce i može biti i blaži.
Poznato je da seks može pridonijeti srčanom udaru, ali poveznica s iznenadnim srčanim zastojem dosada se nije istraživala.

Po istraživanju doktora Chugha i njegovih kolega, seks je u manje u jedan posto slučajeva bio povezan s iznenadnim zastojem rada srca. Onima kojima se to ipak dogodilo većinom su bili sredovječni, afroamerički muškarci s anamnezom srčanih bolesti.

U studiji se također pokazalo da je u samo trećini slučajeva pokušana reanimacija pacijenta iako su događaju svjedočili njihovi partneri.

– Podaci pokazuju koliko je važno nastaviti s naporima na edukaciji javnosti o tome koliko je važno da posmatrači, prolaznici, počnu s oživljavanjem, neovisno o okolnostima u kojima se nalaze – rekao je Chugh.