Kajenski biber ili chilly dobija se iz fino mljevenih ljutih papričica koje domoroci Južne Amerike hiljadama godina svakodnevno koriste u prehrani i medicini.

Većina njegovih ljekovitih svojstava pripisuje se kapsaicinu – aktivnoj komponenti zaslužnoj za ljuti okus.

Kapsaicin podiže tjelesnu temperaturu čime se potiče oslobađanje endorfina – hormona zaslužnog za osjećaj ugode i opuštenosti.

Ublažava bol u zglobovima i mišićima

Kajenski biber sadrži kapsaicin – supastancu koja ovom začinu daje ljuti okus, ali je i sastojak većine dodataka prehrani koji služe za olakšavanje tegoba nastalih usljed artritisa i upalnih procesa u mišićima.

Pomiješajte nekoliko crtica kajenskog bibera sa dvije, tri kašičice maslinovog ulja. Mješavinu nanesite gazom na bolno mjesto (ne smije biti ozljeda na koži) nekoliko puta na dan.

Prvih nekoliko puta osjetit ćete blago peckanje, ali nakon sedam dana koža će se priviknuti. Mješavinu nemojte primjenjivati na mjesta gdje koža prelazi u sluznicu (usta, oči…).

Pomaže pri sagorijevanju kalorija

Istraživanje provedeno na 25 ispitanika pokazalo je da pola kašičice kajenskog bibera uz obrok pomaže u ublažavanju apetita i sagorijevanju kalorija.

Najbolje rezultate postigli su ispitanici koji prije istraživanja nisu redovno koristili kajenski biber u prehrani – osjetili su najveći pomak u smanjenju apetita i žudnje za slanom, masnom ili slatkom hranom.

Oslobađa začepljene disajne puteve

Kapsaicin je snažan dekognistiv koji potiče čišćenje sluzi iz disajnih puteva i omogućava normalizaciju disanja.

Normalizira nivo šećera u krvi

Istraživanje provedeno u Americi pokazalo je da osobe s dijabetesom, koje su u prehranu uvele kajenski biber, s vremenom trebaju manje doze inzulina da bi održali normalan nivo šećera u krvi.

Ublažava simptome psorijaze

Dermatološko istraživanje u Americi ispitivalo je učinak tretiranja psorijaze kapsaicinom. Rezultati su pokazali veliki napredak u suzbijanju svraba i drugih simptoma vezanih uz psorijazu.

Jača cirkulaciju

Budući da kajenski biber stimulira protok krvi kroz žile, dokazano je da ima vrlo dobar učinak u kombinaciji s lijekovima i dodacima prehrani koje uzimaju osobe s problemima cirkulacije. Prema jednom istraživanju, kapsaicin pomaže pri snižavanju krvnog pritiska.

Ublažava zadah

Ovo je jedna od mnogih blagodati kajenskog bibera koja će mnoge obradovati. Naime, on potiče proizvodnju sline što je ključno u borbi sa zadahom.

Bogat je vitaminom A

Vitamin A pomaže u očuvanju vida, potiče rad mozga, jača imunitet, ubrzava rast ćelija i blagotvorno djeluje na kožu. Također, snažan je antioksidans koji se bori s upalnim procesima u organizmu i na taj način se bori protiv slobodnih radikala. Samo dvije kašičice kajenskog bibera dnevno osigurat će organizmu potrebnu količinu ovog vitamina.

Potiče normalno funkcioniranje probave

Stimuliranjem žlijezda slinovnica u usnoj šupljini započinje proces probave. Kajenski biber potiče protok enzima koji osguravaju normalan rad probavnog sistema. Također, potiče rad želučanih sokova, što pomaže tijelu da maksimalno iskoristi hranjive sastojke iz hrane i riješi se štetnih toksina.