Pijace su već sada pune zrelih, modrih plodova od kojih možete pripremiti ukusne slatke i slane pekmeze, kompote, ali i omiljene poslastice.

Ako ste i vi ljubitelj šljiva, koje su, prije svega, blagotvorne za probavu, evo šest odličnih recepata:

Sočni hljeb

Potrebno je: 100 g nasjeckanih šljiva, 1 kašičica brašna, 100 g maslaca,
200 g šećera, 1 kašika ekstrakta vanilije, 2 jaja, 200 g brašna, 1 prašak za pecivo, kašičica soli, 100 g jogurta, 50 g smeđeg šećer.

Postupak pripreme:

Rernu zagrijte na 250 stepeni. Šljive pospite kašikom brašna i ostavite sa strane.

U velikoj posudi izmiksajte maslac, bijeli šećer i ekstrakt vanilije dok smjesa ne postane pahuljasta. Dodajte jaje jedno po jedno. Dodajte 200 g prosijanog brašna s praškom za pecivo, so i jogurt.

Umiješajte šljive kašikom i smjesu izlijte u kalup za hljeb. Pospite smeđim šećerom.

Pecite oko 45 minuta na 200 stepeni.

Chutney

Potrebno je: 1 kg nasjeckanih šljiva, 3 glavice nasjeckanog luka, 100 g nasjeckanih suhih brusnica, 1 kašičica naribanog đumbira, 1 kašičica usitnjenih sjemenki gorušice, 1 kašičica mljevenog kumina, 1 kašičica paprika, 1 kašičica čilija, 400 ml vinskog sirćeta, 500 g muscovado šećera.

Postupak pripreme:

Sve sastojke, osim šećera stavite u veliku posudu i na laganu vatru.

Neka prokuhaju, pa nastavite kuhati dok šljive potpuno ne omekšaju.

Umiješajte šećer i kuhajte dok se u potpunosti ne rastopi.

Neka krčka oko 30 minuta dok ne postane gust.

Stavite chitney u sterilizirane teglice i sačekajte minimalno dvije sedmice prije nego što ga počnete jesti.

Knedle

Za knedle je potrebno: 1 kg krompira, malo soli, 80 g maslaca, 1 jaje,
250 brašna.

Fil: 20 zrelih šljiva, 50 g šećera 1 kašičica mljevenog cimeta.

Za posluživanje: 60 g maslaca, 50 g prezle, 2 vanilija šećera.

Postupak pripreme:

Krompir ogulite, skuhajte, potom ocijedite i napravite pire s dodatkom malo soli i maslaca. Ostavite da se ohladi.

Kad se pire ohladi, dodajte jaje i brašno po potrebi dok tijesto ne prestane biti ljepljivo. Tijesto podijelite na 20 loptica.

Šljive očistite i u svaku stavite kašičicu šećera pomiješanog sa cimetom.

Oko svake pripremljene šljive omotajte tijesto i napravite knedlu.

Knedle stavite da se kuhaju u kipuću vodu. Kuhajte dok ne isplivaju na površinu i još dvije minute (sve skupa oko 10 minuta).

Na zagrijanom maslacu popecite prezle, dodajte vanilija šećer. Knedle ocijedite i uvaljajte u popečene prezle.

Posluživanje: Knedle poslužite tople posute šećerom ili prelivene medom.

Naopaki kolač

Potrebno je: 3 manja jaja, pola šoljice šećera, pola šoljice kokosovog ili suncokretovog ulja, 2 šoljice glatkog brašna, pola vrećice praška za pecivo,
2 vanilin šećera, 1 šoljica jogurta, 4 keksa, 800 g šljiva.

Postupak pripreme:

Šljive očistite i prepolovite.

Pomiješajte brašno s praškom za pecivo.

Izmiksajte jaja sa šećerom pa dodajte ulje.

U smjesu postepeno dodajte brašno s praškom za pecivo i jogurt miksajući.

Kekse stavite u plastičnu vrećicu i usitnite čekićem za meso.

Male kalupe za kolače ili jedan veliki namastite i pospite usitnjenim keksima. Dodajte šljive i rasporedite smjesu.

Pecite oko pola sata na 180 stepeni.

Pri kraju pečenja čačkalicom provjerite je li kolač gotov.

Preokrenite kalupe, izvadite slastice i poslužite.

Bosanska šljivopita

Potrebno je: šljive, 1 manja šoljica brašna, 1 manja šoljica šećera, malo maslaca, slatko vrhnje.

Postupak pripreme:

Šljive dobro operate, pa iz svake izvadite košpice.

Tepsiju pomastite i pospite sa malo brašna i šećera koje ćete prethodno sastaviti, pa dobro izmiješati.

Svaku šljivu umočite u ovu smjesu i redajte ih otvorenom stranom dole prema tepsiji.

Šljive se mogu redati u jednom redu ili više, s tim da ih redate jednu na drugu.

Kad ste ih sve poredali pospite ih sa još malo smjese brašna i šećera i stavite u prethodno zagrijanu rernu pola sata. Ako su šljive zrelije onda je potrebno manje vremena jer se karameliziraju brže nego one koje su više zelene.

Po potrebi, prije nego što ih izvadite, odnosno prije nego što budu pečene, pospite ih sa još malo šećera i izvadite iz rerne.

Sačekati da se malo ohlade, pa na njih stavite slatko vrhnje.

Ko ne voli slatko vrhnje, može i mlijeko. Pustite da se potpuno ohlade.

Desert sa šljivama u konjaku

Potrebno je: 500 g plavih šljiva, 5 kašika konjaka ili brendija, šećer za posipanje,
180 g maslaca, 180 g šećera u prahu, 3 jaja, 300 g brašna, 2 vanilin šećera, 1 kašičica praška za pecivo, nairendana kora limuna, zobene pahuljice za posipanje.
Postupak pripreme:

Umutite maslac i šećer dok ne dobijete vazdušastu kremu. Dodajte jaja jedno po jedno. Sipajte limunovu koru, vanilija šećer i nakon toga rukama pažljivo miješajte i dodajte brašno, koje ste prethodno prosijali s praškom za pecivo. Na kraju dodajte alkohol u kojem su stajale šljive.

Prebacite tijesto u pleh, preko papira za pečenje i ravnomjerno ga rasporedite. Pospite zobenim pahuljicama. Odozgo stavite kriščice šljiva. Pospite šećerom i pecite kolač u prethodno zagrijanoj rerni na 170 stepeni 30 – 35 minuta.

Servirajte ohlađeno. Po želji kolač pospite šećerom u prahu.