William za BBC: Tata Charles nas je tjerao da kupimo smeće

Hodali smo tamo sa štapovima, skupljajući smeće u plastične vrećice- objasnio je William. "Obojica smo mislili: Pa dobro, ovo je sasvim normalno, svako to mora raditi"

135

Britanski prestolonasljednik, princ Charles (69) učio je, tokom školskih praznika u Norfolku, svoje sinove prikupljati otpad, otkrio je njegov najstariji sin, vojvoda od Cambridgea, u razgovoru vođenom povodom prinčeva 70. rođendana.

– Hodali smo tamo sa štapovima, skupljajući smeće u plastične vrećice- objasnio je William.
“Obojica smo mislili: Pa dobro, ovo je sasvim normalno, svako to mora raditi”, kazao je on za BBC govoreći o toj dječijoj anegdoti u posebnom 60-minutnom programu kojim će se obilježiti 70 godina princa Charlesa.

BBC je imao ekskluzivan pristup princu Charlesu tokom posljednjih 12 mjeseci snimajući film “Princ, sin i nasljednik: Charles u 70.”

U dokumentarcu William zajedno sa svojim mlađim bratom, vojvodom od Sussexa komentira prinčev govor iz 1970. u kojemu on upozorava na opasnosti od plastičnog otpada te objašnjava kako je otac poticao njihovu ekološku osviještenost.

– Ovo je nevjerojatno, pogledaj kako je bio mlad- šapće princ Harry (34) dodajući da je njihov otac odradio “nevjerojatan posao” i vodio ih u odrastanju na način da “nije govorio o tome šta trebamo raditi”.

– Koji put bih izostao iz škole zbog toga da bih kupio smeće- kaže Harry dodajući da i kad bi vidio tokom šetnje neki odbačeni komad jednostavno bi ga pokupio.

“Doslovno sam to radio jer sam programiran to raditi, zato što to i moj otac radi i zapravo bismo svi tako trebali raditi”, kaže Harry.

William pak dodaje da njihov otac “zaista živi na način koji zagovara” dodajući da vjeruje da je njegov otac “uzeo k srcu” kritike koje je dobivao za svoje ideje kad je bio mlađi.

Kada 14. novembra napuni 70 godina princ od Walesa biti će u javnosti već punih 50 godina, zastupajući ekološka i socijalna pitanja još davno prije nego li su ona dospjela u središte pažnje javnosti.

Film “Princ, sin i nasljednik: Charles u 70.” bit će prikazan u četvrtak, 8. novembra, na TV kanalu BBC One.