Moždani udar i dalje se nalazi na drugom mjestu u svijetu kao uzrok smrti, a na trećem kao uzrok onesposobljenosti. Najčešće se javlja kod radno aktivnog stanovništva, od 40-te do 60-te godine života, a u posljednje vrijeme i kod mlađih osoba.

Kako biste izbjegli rizike ove bolesti važno je, prema riječima ljekara, usvojiti dobre, a odbaciti loše navike.

Redovno kontrolirajte krvni pritisak

Imate li povišen krvni pritisak, a ne vodite računa o njemu, vaše šanse da doživite moždani udar rastu. Idealan krvni pritisak je 120/80. Ako je vaš viši od idealnog, razgovarajte sa ljekarom o promjenama u prehrani i fizičkoj aktivnosti koja pomaže u njegovoj normalizaciji. Ukoliko to ne bude dovoljno, ljekar će vam, nakon dodatnih pretraga, prepisati lijekove.

Oznojite se

Tjelesna vježba izvrstan je način za postizanje zdrave tjelesne težine i normalnog krvnog pritiska – dva važna faktora u prevenciji moždanog udara. Ukoliko do sada niste bili aktivni i niste u najboljoj formi, posavjetujte se sa ljekarom.

Držite stres pod kontrolom

Ako ste neprekidno pod stresom šanse za moždani udar puno su veće. Smatra se da bi razlog mogao biti u tome što stres potiče upalne procese u organizmu.
Ukoliko imate stresan posao pokušajte se opustiti češćim kratkim šetnjama, vježbama disanja, a pomaže i kad svoj radni prostor oplemenite biljkama i držite ga urednim. Vodite računa da vrijeme koje provedete izvan radnog mjesta bude kvalitetno i posvećeno stvarima koje vas opuštaju i vesele.

Riješite se suvišnih kilograma

Pretilost vodi u dijabetes i povišeni krvni pritisak koji opet povisuju rizik od moždanog udara. Rizik ćete značajno umanjiti skinete li samo pet kilograma za početak. Dnevni unos kalorija ograničite na 2.000 i počnite redovno vježbati.

Popijte samo jedno piće

Rizik od moždanog udara može se smanjiti popijete li dnevno jedno alkoholno piće. Budite vrlo oprezni jer više od dva pića podižu rizik u nebesa. Također, žestoki alkohol povećava rizik od pretilosti, visokog pritiska i dijabetesa za koje smo već pomenuli da se vežu uz moždani udar.

Provjerite nivo holesterola

Povišen nivo lošeg (LDL), a nizak nivo dobrog (HDL) holesterola povećavaju opasnost od začepljenja arterija, što sprečava normalan protok krvi u tijelu i povisuje rizik od moždanog udara. Kontrolirani unos zasićenih i trans masti snizit će nivo lošeg, a redovnom tjelesnom vježbom povisit ćete nivo dobrog holesterola. Ukoliko to ne bude dovoljno ljekar vam može prepisati terapiju.

Obratite pažnju na otkucaje srca

Fibrilacija atrija najčešća je aritmija u općoj populaciji koja pet puta povisuje rizik od moždanog udara. Primijetite li da vaše srce ne kuca pravilno, posavjetujte se sa ljekarom. Ukoliko se radi o fibrilaciji atrija ljekar vam može propisati lijekove koji snižavaju otkucaje srca i smanjuju rizik od krvnih ugrušaka. U nekim slučajevima ljekari „resetiraju“ srčani ritam uz pomoć lijekova ili kratkih elektrošokova.

Držite šećer pod nadzorom

Dijabetes remeti korištenje glukoze u organizmu – važnog izvora energije za vaš mozak i ćelije koje grade mišiće i tkivo. Takvo stanje povećava rizik od moždanog udara zbog čega je važno da redovno kontrolirate nivo šećera u krvi i držite se uputa ljekara.

Jedite vlakna

Držite se čarobnog broja sedam: za svakih sedam grama vlakana koje ste dnevno unijeli u organizam, rizik od moždanog udara opada za sedam posto.
Dnevno biste trebali unijeti 25 grama vlakana: šest do sedam obroka od cjelovitih žitarica ili osam do 10 obroka povrća.

Uživajte povremeno u tamnoj čokoladi

Flavonoidi su biljne hemikalije u kakau koje imaju blagotvoran utjecaj na zdravlje. Primjera radi, pomažu pri smirivanju upalnih procesa, a to može smanjiti pritisak na vaše srce. Istraživanja pokazuju da malo tamne čokolade dnevno pomaže u prevenciji srčanog i moždanog udara kod osoba koje imaju veći rizik od razvoja srčanih bolesti. Nemojte pretjerati jer čokolada sadrži šećer i zasićene masnoće.

Ostavite se pušenja

Pušenje povisuje rizik od zgrušnjavanja krvi, zadebljanja zidova i sužavanja krvnih žila te uzrokuje nakupljanja plaka u krvnim žilama – sve ovo čini vas podložnijima moždanom udaru.

Birajte pravu hranu

Uravnotežena prehrana bogata voćem, povrćem, ribom, nemasnim mesom i cjelovitim žitaricama može sniziti nivo lošeg holesterola. To smanjuje vjerovatnost od nakupljanja naslaga u vašim arterijama i stvaranja opasnih ugrušaka. Također, može vas zaštititi od drugih opasnih stanja koja povećavaju izglede za moždani udar, poput dijabetesa i visokog krvnog pritiska.

Redovno uzimajte terapiju

Premda zvuči vrlo jednostavno, mnogi pacijenti ponašaju se vrlo nemarno kad se radi o uzimanju lijekova. Držite se propisane terapije, a ukoliko ste zabrinuti zbog nuspojava razgovarajte sa ljekarom prije nego što preskočite termin ili odlučite na svoju ruku uzimati manje lijekova nego što vam je ljekar preporučio.