Uspješna premijera predstave “Je li to samo san”: Publiku oduševila priča o Sarajevu

Na čarobno putovanje žičarom mnogobrojnu publiku poveli su baka i nespretni djed (Dina Mušanović i Adis Omerović), kojem se nakon jedne nezgode ukazuje trebevićka dobra vila

155

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu “Novo Sarajevo“ na Grbavici sinoć je premijerno odigrana predstava “Je li to samo san? (Priče iz Sarajevske žičare)“. Mališani, ali i odrasli uživali su u priči koja na zanimljiv i edukativan način govori o kulturno-historijskim osobenostima Sarajeva, a koju je prema tekstu Žanete Trišić-Bajramović postavio Mario Drmać.

Na čarobno putovanje žičarom mnogobrojnu publiku poveli su baka i nespretni djed (Dina Mušanović i Adis Omerović), kojem se nakon jedne nezgode ukazuje trebevićka dobra vila. Po njegovoj želji, dobra vila vraća ga u mladost, školsku klupu i dječačke radosti.
Predstavu prožimaju humor i muzika, a neobično zanimljivom čine je filmski inserti koji su utkani u samu scenu.

– Prezadovoljan sam i presretan. Sjedio sam u posljednjem redu, gledao predstavu i posmatrao reakcije publike. Na kraju sam doživio, vjerovatno, najveći kompliment koji se može doživjeti, a to je da su djeca i oni koji su bili u njihovoj pratnji nerado napustili salu. Čuo sam samo kako govore “zar je već kraj“ i “kako je brzo prošlo“. To i jeste jedna od poruka ove predstave, da postoji toliko lijepoga koje nas okružuje i u čemu možemo uživati jedni s drugima, ne buljeći u mobitele i tablete, naprotiv, družeći se jedni s drugima – kaže Drmać koji u predstavi “Je li to samo san?“ potpisuje režiju, scenografiju, kostime i masku.

Svoje zadovoljstvo i uzbuđenje ne krije ni Adis Omerović. Ističe da je posebno zahvalan svima onima koji su pomogli realizaciju predstave koja je premijerno izvedena na Dan nezavisnosti BiH.

– Zaista sam oduševljen reakcijama na predstavu. Publika je predivna. Mislim da su uživali i stariji i djeca. Zahvaljujem svojim kolegama na prelijepom procesu nastajanja ove predstave. Također, veliku zahvalnost dugujem i medijima koju su nam dali prostor i podršku – ističe Omerović.

Prva i druga repriza predstave “Je li to samo san? (Priče iz Sarajevske žičare)“ zakazane su za danas, 2. mart, u 18 sati, i nedjelju, 3. mart, u 12 sati.