Dobro poznatu priču o mladoj princezi na koju je zla vještica bacila proročanstvo stogodišnjeg sna, sarajevska publika, vidjela je večeras u formi veličanstvene baletne predstave na ledu, koju je za njih izveo ansambl od 37 klizača Ruskog državnog baleta na ledu iz Sankt Petersburga.

Kombinacijom umjetničkog klizanja i klasičnog ruskog baleta na bajkovitoj scenografiji, specijalno uređenom klizalištu u Olimpijskoj dvorani “Huan Antonio Samarah” (Zetra), uz raskošnu koreografiju, u maštovitim kostimima, uspjeli su dočarati “Uspavanu ljepoticu” Petra Iljiča Čajkovskog, i dobiti gromoglasne aplauze i ovacije.

Bila je to večer za pamćenje u Sarajevu ili, kako su je mnogi prozvali, prava predpraznična čarolija u kojoj je opet ljubav pobijedila.

Podsjetimo, predstava “Uspavana ljepotica”, koja je u međuvremenu stekla reputaciju baleta svih baleta, svoju praizvedbu doživjela je 1890. u Sankt Peterburgu.

Članovi baleta, pobjednici olimpijskih igara, svjetskih, evropskih i nacionalnih prvenstava, do sada su imali više od 9.000 nastupa na rasprodanim najprestižnijim pozornicama svijeta.

Londonski Royal Albert Hall, Sadler u Wells-u, Singapur Esplanade, Montreal Place des Arts, Cape Town Artscape, samo su neka od mjesta koja su ovaj jedinstveni umjetnički performans nagradila ovacijama nakon izvođenja.