Uskoro počinje Festival “Osmijeh Sarajeva“: Čeka nas devet dana smijeha i dobre muzike

Dovodimo najbolja pozorišta i najbolje predstave iz regiona i naše zemlje koje sarajevska publika do sada nije vidjela, ističe organizator Nedžad Podžić Počko

4257
Podžić: Želimo Sarajevo ponovo učiniti centrom kulture i humora FOTO: Facebook

Nakon Festivala “Smijeh je lijek“ koji Centar za kulturu u Jelićevoj tradicionalno organizira u aprilu- mjesecu šale, Sarajevo će od 12. do 20. maja postati bogatije za još jednu manifestaciju komedije, simbolično nazvanu “Osmijeh Sarajeva“.

Cilj joj je da bh. prijestolnicu stavi na pijedastal humoristične scene, bit će regionalnog karaktera i održat će se na jednom mjestu – u kultnom Bosanskom kulturnom centru (BKC), gdje će okupiti najbolje iz pozorišne, ali i muzičke scene!

Centar kulture i humora

– Festival je generalno napravljen kako bi iz Sarajeva otišla neka lijepa slika, da ga ponovo učinimo centrom kulture i humora. Ideja je nastala prije nekoliko godina, a cilj nam je dovesti novinare iz cijele regije koji će prenijeti tu sliku o Sarajevu kao prijestolnici humora, mjestu gdje se dešavaju i lijepe stvari, a ne samo loše – naglasio je organizator Festivala Nedžad Podžić Počko.

Festival će otvoriti predstava Satiričnog kazališta Kerempuh, “Ustav Republike Hrvatske“, trenutno jedna od najgledanijih hrvatskih predstava, čija popularnost ruši sve rekorde, a zbog čega će uskoro biti i ekranizirana.

– Noć otvaranja će biti zanimljiva jer će nam se pridružiti mnoga zvučna imena iz svijeta glume i muzike. Među njima i legendarni sastav Nadrealista zahvaljujući kojima je Sarajevo prozvano gradom najboljeg humora. Dovodimo najbolja pozorišta i najbolje predstave iz regiona i naše zemlje koje sarajevska publika do sada nije vidjela. Želimo priuštiti našoj publici devet dana smijeha – istakao je Podžić.

Na repertoaru su komedije: “Strujosek“ Ateljea 212, “Urnebesna tragedija“ Crnogorskog narodnog pozorišta, “Sumnjivo lice“ Hrvatskog narodnog kazališta Osijek, “Ime“ Teatra Komedije Skopje, “Hotel plaza“ Narodnog pozorišta Mostar, “Odumiranje međeda“ Narodnog pozorišta Užice, “Celo telo tu me boli“ Gradskog pozorišta Jazavac i za kraj “Dame biraju“ Altteatra.

Nakon svake predstave uslijedit će koncerti sjajnih muzičara: “Karni“, Pochka & New Primitivesa, Ramba Amadeusa, Alena Lemeševića, Borisa Šibera koji će nastupiti u ulozi DJ-a, Zostera, Peretrojke, DJ Zlijaya, The Babe Barbarella, Dvadesetorice.

Takmičarskog karaktera

Festival je takmičarskog karaktera, a o najboljim glumcima, glumicama, predstavi, odlučivat će tročlani žiri satkan od najboljih glumačkih imena, govori nam Podžić, uz napomenu da ćemo njihova imena saznati kada čarolija počne.

– Vizual nagrade koji je baš specifičan sarajevski, uradio je naš poznati kazandžija Omar Krasnić, a koji će na zatvaranju Festivala, obučen u bosansku nošnju, u trenutku kada se odluči kome pripada nagrada, na licu mjesta ugravirati to ime – otkriva nam Podžić.
Zainteresirani koji žele biti dio Festivala “Osmijeh Sarajeva“ kupovinom ulaznice od 20 KM moći će gledati predstavu i slušati koncert, a ako su raspoloženi samo za after, onda ulaznica košta simboličnih 5 KM.