U organizaciji Kluba ljubitelja palačinaka, Udruženja kuhara u BiH te restorana “Tapas” danas je u Zenici, na Međunarodni dan palačinaka, održana centralna manifestacija obilježavanja ovog dana, javlja Anadolu Agency (AA).

Učešće u manifestaciji koja se uz brojne sponzore održava u prostoru zeničkog restorana “Tapas” uzeli su učenici srednjih ugostiteljsko-turističkih škola iz Bosne i Hercegovine i susjedne Hrvatske. Hamid Kujraković, član Kluba ljubitelja palačinaka i Udruženja kuhara u BiH, rekao je kako se ovaj dan u svijetu obilježava već 500 godina.

-Tradicija pripreme i obilježavanja Međunarodnog dana palačinaka u svijetu je oko 500 godina, a u Zenici oko pet godina, i mi ćemo nekada doći do 500. godine. Cilj je promocija domaćih proizvođača hrane i pića i razvoj ugostiteljsko-turističkih škola. Mi na ovom Međunarodnom danu imamo međunarodno takmičenje u pripremi slanih i slatkih palačinaka, imamo nekoliko ekipa iz Republike Hrvatske, dok su ostale ekipe iz Bosne i Hercegovine. Imamo oko 20 ekipa koje se takmiče, a ostali učenici prave revijalno palačinke za posjetitelje, a sve u cilju promocije i razvoja ugostiteljsko-turističkih škola. Mi smo zadovoljni, očekujemo da će ove godine biti bolje nego prethodne, iako nam ne dolaze učenici završnih godina, oni koji se već spremaju za rad u hotelima i restoranima. Imaju dobru tehniku i organizaciju rada, mislim da su učenici uznapredovali u svom radu, a očekujemo i da će nastavnici dati ono što učenicima treba za pripremu kvalitetnih jela – rekao je Kujraković.

Povodom Međunarodnog dana palačinaka, Kujraković je otkrio i kako pripremiti dobre palačinke.

-Za dobre palačinke potrebna je kvalitetna tava, prije svega, a ostalo je sve do majstora. Brašno, jaja, ulje i mlijeko, ne previše mlijeka, kako masa ne bi gorila, to je jedan lagan sastav, a mi u masu dodajemo i maslinovo ulje kako bi ona bila sočna i svježa i to je uspješna receptura, uz malo šećera i soli – rekao je Kujraković.

Amila Ibraković, učenica Srednje mješovite škole Zenica, učestvovala je u takmičenju u pripremi palačinaka, a zadovoljna je organizacijom manifestacije.

-Zadovoljna sam svime. Danas smo pravili obične palačinke, ništa posebno, ali se ipak treba potruditi oko dekoracije, koja privlači više nego okus. Nisam očekivala ovoliki broj učenika iz drugih škola, iz grada i države, ima nas popriličan broj – rekla je Ibraković.

Osim takmičenja u pripremi palačinaka, za šta su za najbolje predviđene nagrade, posjetitelji manifestacije imali su priliku konzumirati palačinke pripremljene u revijalnom dijelu programa.