Predstava “Mi djeca s kolodvora Zoo” Narodnog pozorišta Tuzla, 7. decembra otvorit će treće izdanje teatarskog festivala “Dani Jurislava Korenića”.

Festival je pokrenuo Kamerni teatar 55 kao omaž svom osnivaču, Jurislavu Koreniću, a okupit će najznačajnija pozorišta iz zemalja bivše Jugoslavije.

– Dijeli nas još 56 sati do otvaranja festivala koji je prema našim kriterijima najbolje organiziran do sada. Imamo predstave iz Sarajeva, Banja Luke, Tuzle i Mostara, ali i iz regije: Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Nažalost, ove godine nemamo predstavu iz Makedonije. Iako smo sve bili dogovorili, morali smo otkazati predstavu zbog bolesti jedne glumice. Osim predstava u toku festivala imat ćemo promociju knjige “Izdaja Bosne” Stjepana Kljujića i naravno okrugle stolove. Ovaj festival je omaž teatarskom magu Jurislavu Koreniću, čovjeku sa volšebnom biografijom i sretni smo da smo ga uspjeli iščupati iz zaborava- istakao je Emir Hadžihafizbegović, direktor Kamernog teatra 55, podsjećajući i da dvije nagrade festivala- za najboljeg glumca i najbolju glumicu nose ime njihovog uvaženog kolege Žana Marolta, kojeg također žele sačuvati od zaborava.

Emir Hadžihafizbegović FOTO: K. SOFTIĆ

Do 14. decembra publika će imati priliku pogledati predstave: “Čelične magnolije” (Gedališče Koper/SNG Nova Gorica), “Gnijezdo” (Hrvatsko narodno kazališta u Mostaru), “Srce veće od ruku” (Gavella), “Samoubica” (Narodno pozorište Sombor ) “Sin” (Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju), “Tri sestre” (Kamerni teatar 55) “Malo blago” (Gradsko pozorište “Jazavac” Banja Luka).

O najboljim će odlučivati žiri na čelu sa uvaženim akademikom Dževadom Karahasanom.

– Lijepo je vidjeti da ima još uvijek ljudi koji se zanimaju za klasičnu kulturu. Iako imam termine kod ljekara, putovanja sa novom knjigom, obaveze na fakultetu, nisam mogao odbiti poziv da budem dio ove priče. Prije svega jer sam slab na svoje studente, a jedan od njih je i Emir. Jedan od razloga je Jurislav Korenić, kao i ta ideja kontinuiteta, koja me, kao književnika i profesora, obavezuje. Svaki pokušaj sjećanja i podsjećanja tamo gdje se nameće zaborav, svaki pokušaj da se progovori o kontinuitetu mene obavezuje – kazao je Karahasan.

Dževad Karahasan

Festival će završiti dodjelom nagrada, a u čast nagrađenima premijerno će biti izvedena predstava “Dogodine, kao i uvek” koju je prema motivima drame Bernarda Sladea i Arthura Schnitzlera režirao Dejan Janković. U predstavi igraju Milan Lane Gutović i Mina Lazarević.