Turistička atrakcija: U australskom gradu tokom ljeta žive u rudnicima da bi se sakrili od vrućine

Ovaj podzemni gradić nalazi na jugu Australije, 846 kilometara od Adelaidea. Osnovan je 1915. godine kada su tamo otkrili rudnike opala

454
Foto: Screenshoot

Cijeli grad, koji je dom hiljadama ljudi, leži skriven u australskoj pustinji ispod tona pijeska. Njegovo ime je Coober Pedy i jedan je od najzanimljivijih mjesta na svijetu.

Ovaj podzemni gradić nalazi na jugu Australije, 846 kilometara od Adelaidea. Osnovan je 1915. godine kada su tamo otkrili rudnike opala. Ljudi iz cijelog svijeta, tada su počeli doseljavati u potrazi za tim dragim kamenjem.

No, dok su bili u rudnicima pod zemljom bilo im je ugodno, ali kad bi izašli vani, jedva su izdržavali velike vrućine. Naime, iako su temperature u prosjeku oko 30 stepeni, u ljetnim mjesecima termometar može pokazivati i više od 50. Uz to, kiše su vrlo rijetke…

Zato su odlučili stare rudnike pretvoriti u svoje domove. Temperatura “dolje” im je 23 stupnja – tokom cijele godine.

Danas u Coober Pedyju živi oko četiri hiljade ljudi, a ima i nekoliko podzemnih hotela, trgovina, muzeja i crkava. Kuće su jednako moderne kao i one iznad zemlje. Coober Pedy je postao turistička atrakcija.

Naime, za noćenje u podzemnim sobama hotela Desert Cave treba izdvojiti i oko 200 KM – ali imate i bazen.