Od 2. do 25. novembra u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo bit će održan 4. Festival bajki za djecu i odrasle koji i ove godine donosi zanimljive panele, radionice, prezentacije, promocije i pripovjedačke predstave za sve uzraste, koje donose izvorne narodne bajke i priče iz cijelog svijeta, uz pripovjedače: Tatjanu Šojić, Jasnu Held, Sarah Abušarar, Marinu Tomić…

– Izuzetno se radujem početku Festivala. Program je bogat, uz obilje sadržaja za najmlađe od tri do sedam, za školsku djecu i odrasle – kazala nam je Šojić.

Na naše pitanje, koliki je značaj Festivala bajki u današnjem, digitalnom dobu, odgovara da je od nesumnjivo velike važnosti za našu sredinu, kako za djecu, tako za roditelje, odgajatelje, nastavni kadar u osnovnim i srednjim školama, kao i za sve stručnjake koji se bave, ne samo odgojem, nego i obrazovanjem djece i omladine.

– Značajno je da se ovakvi sadržaji događaju u našem gradu i nadam se da će festival biti posjećen, s obzirom da je ulaz besplatan – naglasila je Šojić.

Dodaje da cilj festivala nije djecu skloniti od kompjutera, mobitela, tableta…, već im uz sve to ponuditi i ono što djetinjstvo i odrastanje čini kreativnim i kvalitetnim, a to su bajke.

– Ne možemo ih odmaknuti od digitalnih uređaja, to je nemoguće, niti treba pokušavati, takvo je vrijeme, digitalno, ali treba im ponuditi još nešto za njihov pravilniji rast i razvoj, za poticanje razvoja mašte. U ranom dobu razvijaju se i motoričke sposobnosti i mašta. Bajke čine svoje, pa će i tu digitalnu opremu moći uspješnije koristiti – pojasnila je glumica.

Tatjana Šojić

Predsjednica Skupštine Udruženja za podršku obrazovanja, odgoja, kulture i tradicije “Bajka”, Željka Lemez, u obraćanju medijima rekla je kako su, zahvaljujući podršci koju su dobili u protekle četiri godine, postali članovi Evropske federacije pripovjedača koja ovom Udruženju pruža priliku da, u okviru Evropske godine kulturne baštine kroz sve aktivnosti u 2018. godini, promoviše bosanskohercegovački identitet.

– Ove godine imamo sadržaje koje čine isključivo bh. bajke. Ono što je veoma važno je da ove godine počinjemo snimati prvi stop motion film o temi bosanske bajke “Zlatna jabuka”. To je na neki način početak digitalizacije tog kulturnog blaga BiH i početak stvaranja Biblioteke za slijepe koja će sadržavati isključivo narodne bajke – kazala je Lemez.

Direktor JU Centar za kulturu Općine Centar Armin Omerović naglasio je da posjetioce Festivala očekuje viiše od 36 programa.

Festival bajke za djecu i odrasle prerastao je u platformu za razvoj teatra pripovijedanja u Bosni i Hercegovini. Festival su podržali Općina Centar Sarajevo, Kantonalno ministrastvo kulture i sporta i Federalno ministarstvo kulture i sporta, uz preporuku Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo.

Svečano otvorenje Festivala uz Bajke starog Dubrovnika i Jasnu Held bit će održano 2. novembra u 19,30 sati u JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

Kompletan program Festivala možete pogledati na Facebook stranici Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.