Svjetski trend koji i Sarajlije polako prihvataju: Jedan dan sa članovima Škole nordijskog hodanja na Igmanu

Prema riječima Franje Šole, osnivača Udruženja "Marathon" i trenera, nordijskim hodanjem može se baviti svaka osoba koja može hodati, a zdravstvene prednosti su brojne, od pomoći kod pretilosti, osteoporoze, dijabetesa, do raznih vrsta anksioznosti

1100

Nordijsko hodanje nije više novi oblik tjelesne aktivnosti u našoj zemlji. Uvjerili su nas u to i članovi Udruženja “Marathon” iz Sarajeva sa kojima je ekipa našeg portala provela prvi dan vikenda na Igmanu.

Izuzetno zdravu tjelesna aktivnost, čije su benefite, kako za fizičko, tako i za psihičko zdravlje, prepoznali mnogi širom svijeta, pa je nordijsko hodanje postalo trend bez kojeg mnogi ne mogu zamisliti svoje rekreativne programe, upražnjava i sve više Sarajlija, onih od 20 do 70 godina starosti.

Franjo Šola, osnivač Udruženja i trener nordijskog hodanja, uvjerava nas kako je ideja o osnivanju ove aktivnosti potekla prije dvije, tri godine od polaznika Škole trčanja, koji se bore sa pretilošću i raznim drugim zdravstvenim problemima.

– Trenutno imamo 36 redovnih polaznika različitih uzrasta i profesija, od inžinjera, profesora, arhitekata, farmaceuta, stomatologa, do pravnika, ekonomista, sociologa… Sastajemo se tri puta sedmično, srijedom i petkom u poslijepodnevnim satima na Darivi i nordijski hodamo do Kozije ćuprije, a ponekad se uputimo i starom prugom prema Palama, u zavisnosti kako je trening planiran. Jedan dan vikenda smo na Igmanu. To je duži i zahtjevniji trening kada pređemo između 12 i 14 kilometara. Uživamo u čistom zraku, družimo se, pričamo, smijemo se – objašnjava nam Šola dok polaznici polako pristižu na mjesto odakle se treba krenuti prema Ratnoj džamiji, koja je krajnje odredište, a onda opet istim putem vratiti do polazne tačke ispod Planinarskog doma “Igman – Malo polje”.

Prema riječima Šole, nordijskim hodanjem može se baviti svaka osoba koja može hodati, a zdravstvene prednosti su brojne, od pomoći kod pretilosti, osteoporoze, dijabetesa, do raznih vrsta anksioznosti.

– Kod nas je nažalost još uvijek veliki broj onih koji se ne bave nikakvom tjelesnom aktivnošću. Upravi njima bih preporučio nordijsko hodanje, jer aktivnost nije toliko tehnički komplokovana da je ne bih mogao naučiti bilo ko. Osobe koje bi se željele baviti nekom aktivnošću, nordijsko hodanje je prvi korak prema zdravijem načinu života – ističe Šola.

Nakon kratkog zagrijavanja, koje podrazumijeva nekoliko vježbi sa trenerom, kroz borovu šumu, polaznici su krenuli prema Ratnoj džamiji.

Pedestdvogodišnja Suzana Tihi Babić, u potrazi za fizičkom aktivnošću, koja bi sadržavala kretanje, čist zrak i dobro društvo, prije četiri mjeseca prijavila se u Školu nordijskog hodanja.

Suzana Tihi Babić

– Moje tri prijateljice i ja sasvim slučajno smo naišle na obavijest da se osniva Škola nordijskog hodanja. Moram kazati da smo uz sve podsmijehe okoline, u smislu “idete da učite hodati”, uspješno završile školu. Uživamo u ovoj aktivnosti zato što imate priliku da sa svog radnog mjesta, za 20 minuta, dođete na Bentbašu gdje zaboravite na sve brige koje su vas tog dana zadesile. Naravno, najljepše je kada dođemo na Igman. Umorimo se mi poprilično, jer to nije mala ruta, a onda svi svratimo u Planinarski dom na kafu ili čaj, gdje uživamo u prirodi, razgovoru, smijehu. Ekipa je definitivno nešto što me najviše privlači, jer sam imala priliku upoznati zanimljive i divne ljude – kaže Suzana Tihi Babić, direktorica Ljudskih resursa u Addiko banci.

Ekonomistica Nadina Vojić nordijski hoda od jula, ali je kaže, već osjetila benefite ove tjelesne aktivnosti.

Nadina Vojić

– Mi po svakom treningu pređemo najmanje pet kilometara. Naravno, kada smo na planini to je duplo više. Pored toga što pokrenete sve mišiće u tijelu, ispraznite misli, opskrbite se pozitivnom energijom, a i druženje je na zavidnom nivou. Svakome bih ovo preporučila – govori Nadina.

Mirza Merzić (52) nije puno razmišljao kada je čuo da je u Sarajevu počela sa radom Škola nordijskog hodanja.

Mirza Merzić

– Dugo godina se bavim i nordijskim skijanjem, pa mi je nordijsko hodanje postalo samo kao nastavak onoga čime se bavim tokom zime. Posao mi je takav da često putujem, ali kada sam u Sarajevu, ne propuštam nijedan trening. Portali su jučer objavili da smo, poslije Pekinga, najzagađeniji grad. Evo prilike, da barem vikendom izađemo na Igman i uživamo u pravoj vazdušnoj banji – kaže Merzić.

Nudžejma Imamović Rovčanin (23) za Školu nordijskog hodanja saznala je od kolegice na poslu i odmah se upisala. Iako joj master studij na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu oduzima puno vremena, Nudžejma se ne želi odreći nordijskog hodanja jer joj ova aktivnost pomaže i da se pripremi za ispite koji su pred njom.

Nudžejma Imamović Rovčanin

– Kao srednjoškolka trenirala sam trčanje na skijama i to me možda i potaklo da se upišem u Školu nordijskog hodanja. Svim vršnjacima bih bez razmišljanja preporučila ovu aktivnost koja aktivira sve mišiće, dišete čisti zrak i družite se sa divnim ljudima – kazala nam je Imamović Rovčanin.

Nakon duge šetnje, odmor u Planinarskom domu “Igman – Malo polje”. Uz kafu, čaj i ugodno druženje, polaznici su isplaninarli naredni trening.