Jedan od najpoznatijih kuhara u svijetu Dirk Hoffmann, sa ekipom njemačke televizije Kabel 1 boravio je u Sarajevu, a u prilogu, koji je tom prilikom snimio, gledateljima je pokazao kako se pripremaju savršeni ćevapi.

– Ko želi probati prave ćevape mora doći u Sarajevo. Kažu da ih ni u kom slučaju ne smijete porediti sa varijantama u Beogradu i Zagrebu – rečeno je na početku ovog televizijskog priloga.

Dirk Hoffmann

Hoffmann je tokom boravka u Sarajevu želio otkriti sve tajne “rolnica od faširanog mesa”.

Šetajući ulicama starog dijela Sarajeva zaustavljao se ispred ćevabdžinica i pitao ljude o okusu ćevapa. Zanimalo ga je, između ostalog, da li se ćevapi uvijek jedu s hljebom.

– Da, uvijek se jedu sa somunom i s lukom. To je tradicionalno – kazala mu je grupa ljudi koja je uživala u ćevapima.

Tokom ove posjete otišao je i u ćevabdžinicu Ferhatović koja počinje raditi u šest sati ujutro. Iznenađen je bio količinom mesa koju je zatekao, a nakon što je primijetio da ima dosta loja zaključio je da su ćevapi slični hamburgeru.

Ekipa njemačke televizije boravila je u Sarajevu sa svojim kuharom da pokažu gledateljima "kako se prave perfektni ćevapi"…

Publiée par Ponosno uz BiH sur Mercredi 17 octobre 2018

Bio je iznenađen činjenicom da se nakon faširanja mesa i dodavanja soli, svaki ćevap oblikuje ručno.

Hofmmann je saznao i da u ćevabdžinicama stavljaju somun na ćevape kako bi poboljšali njegov okus i kako bi somun bio mastan, pa je posjetio i jednu pekaru u kojoj se prave somuni.

Dirk je saznao i da se sa ćevapima servira kajmak, ma kako se on priprema otkrio je posjetivši jednu radionicu u Visokom.