Nana, menta, paparena metvica, pepermint poznata je po svom specifičnom okusu i brojnim zdravstvenim prednostima. Najčešće se koristi kao začin ili se od nje pripremaju čajevi, a popularno je i eterično ulje nane koje pomaže kod upala, naročito mišića i smanjuje stres.

Dobar je izvor proteina, tiamina, niacina, vitamina B6, fosfora i cinka, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, riboflavina, folne kiseline, kalcija, željeza, magnezija, kalija, bakra i mangana.

Osim toga, nedavna istraživanja pokazala su da nana pomaže u ublažavanju i liječenju niza različitih bolesti i poremećaja, a za što će vam sve pomoći, saznajte u nastavku:

Potiče probavu

Naučnici su ustanovili da nana može smanjiti rizik od nastanka probavnih smetnji, zatvora i nadutosti te ublažiti grčeve, bolove u želucu i crijevima. Nana potiče i oslobađanje sline u ustima, što je vrlo važno za pravilan rad probavnog sistema i prevenciju probavnih smetnji.

Potiče mršanje

Istraživanja su pokazala da nana ubrzava metabolizam i potiče sagorijevanje masnog tkiva. Istraživanje objavljeno u časopisu „Journal of the International Society of Sports Nutrition“ pokazalo je da ova biljka može poboljšati fizičku spremu i izdržljivost. Također, nana povećava kapacitet pluća i dotok kisika u svaku tjelesnu ćeliju, što je naročito važno za povećanje kondicije i sportske izdržljivosti.

Čuva desni

Već je dobro poznato da nana čuva zube i desni zbog velike količine mentola, koji je česti sastojak brojnih pasti i vodica za ispiranje usta. Tokom prošlosti su, upravo zbog mentola koji ima rashlađujuće djelovanje, ljudi žvakali nanu kako bi spriječili loš zadah i održali usnu šupljinu zdravom.

Ublažava mučnine

Ako imate problema s mučninom tokom putovanja, počnite konzumirati čaj od nane. Brojna istraživanja pokazala su da čaj ublažava mučnine i regulira rad probavnog sistema.
Osim čaja od nane, za ublažavanje mučnina možete koristiti i ulje. Pomiješajte tri do četiri kapi ulja od nane s kokosovim uljem i utrljajte u prsa. Gotovo odmah ćete osjetiti olakšanje, a miris nane imat će i smirujuće djelovanje.

Ublažava respiratorne bolesti

Svi koji boluju od gripe, prehlade ili alergija, vjerovatno pored sebe imaju niz različitih lijekova za ublažavanje simptoma. Ulje ili čaj od nane mogu vam pružiti jednako, ako ne i bolje olakšanje. Udisanjem pare čaja nane ublažit ćete bolove u sinusima te olakšati iskašljavanje i disanje. Nana ima i protivupalno djelovanje, pa je odlična za ublažavanje simptoma bolesti respiratornog sistema.

Moćan antioksidans

Nana je odličan izvor antioksidativnih spojeva, uključujući vitamin A, K, beta karoten, vitamin C i vitamine B kompleksa (folna kiselina, riboflavin i piridoksin).
Antioksidansi su važan dio uravnotežene prehrane jer smanjuju nivo slobodnih radikala u tijelu, spojeva koji povećavaju rizik od nastanka niza bolesti, uključujući bolesti srca i različite vrste raka.

Smanjuje akne

Nana sadrži vitamin A koji regulira proizvodnju sebuma, pa smanjuje rizik od nastanka raznih kožnih bolesti i iritacija. Istraživanja su pokazala da nana može pomoći osobama koje imaju problema sa aknama i prištićima kojima se preporučuje nanošenje ohlađenog čaja na lice.

U čaj od nane umočite gazu i njom namažite lice. Pustite da čaj na licu stoji 10-15 minuta, razmažite kružnim pokretima, pa isperite toplom vodom.

Smanjuje stres i depresiju

Nana ima umirujuće djelovanje i može smanjiti nivo hormona stresa u tijelu. Oni koji pate od depresije i hroničnog umora trebali bi redovno konzumirati čaj od nane ili ovu biljku u bilo kom drugom obliku. Svakodnevnom konzumacijom čaja od nane popravit ćete raspoloženje, smanjiti učestalost mijenjanja raspoloženja i regulisati nivo hormona stresa u tijelu.