Šesti Internacionalni festival žestokog pića i rakije “Spirit Fest Sarajevo” sinoć je održan u dvorani “My Face”, gdje su posjetioci degustirali vrhunske proizvode više od 40 izlagača iz BiH i zemalja Evrope.

Predstavnici destilerija i zastupnika svjetskih poznatih brandova žestokog pića također, su prenijeli iskustva u primjeni novih tehnologijskih dostignuća u proizvodnji pića.

Uz konuzumiranje rakija na festivalu su bile ponuđene bogate gastronomske delicije.

Izlagači iz bh. gradova istakli su da je dobra hrana, uz piće, odlična prilika da posjetioci iz prve ruke okuse bh. prozvode , a proizvođačima kao rezultat ponudi veći plasman proizvoda.

– “Spirit Fest Sarajevo” ove večeri pokazao je da je okrenut onima koji posluju u turizmu, a ostvaruju dobit prodajom rakija i prehrambenih proizvoda. Drago mi je i to što smo uspjeli u našoj primarnoj namjeri da na međunarodnom nivou dokažemo kako se od autohtonog voća sa područja BiH prave proizvodi svjetskog kvaliteta – kazao je direktor Festivala Dejan Radović.

Za dobru atmosferu, među brojnim posjetiocima, pobrinuo se i svojim nastupom “Epic Band”.

Ljubitelji dobre kapljice na jednom mjestu imali su priliku da probaju rakije i likere brojnih bh. proizvođača kao što su “Vukoja”, “Monogram”, “Grga Vasilj”, “Nadarević”, “Moja rakija”, “Hepok”…

Po šesti put upriličena je dodjela priznanja za najbolje ocijenjene rakije. Ukupno 118 uzoraka takmičilo se u kategorijama rakije od voća, rakije od grožđa, specijalne rakije i likeri.

Stručni žiri, kojeg su sačinjavali predsjednica komisije prof. dr. Nermina Spaho, prof. dr. Milenko Blesić i dipl. ing. Mirela Smajić, nije lagan zadatak.

Zlatne plakete osvojili su:

– “Hubert Destilerija 1924” u kategoriji rakija od voća za proizvod “Jabuka”.

– “Zvečevo” u kategoriji rakija od grožđa za proizvod “Loza”.

– “Destilerija Tok” u kategoriji specijalnih rakija za proizvod “Stom Travarica”.

– “Hepok” u kategoriji likera za proizvod “Tenelija Liker Suha Smokva”.

– Certifikat za najbolji dizajn ambalaže i nagrada od 500 eura dodijeljena je podrumu “Vukoje”.

Također su ispred organizacije dodijeljene i pojedinačne zlatne, srebrene i bronzane plakete za izlagače koji su dostavili uzorke za ocjenjivanje.

Za najlokera ovogodišnjeg “Šestog Spirit Fest-a Sarajevo” proglašen je Daniel Zeljković koji je izrazio zadovoljstvo zbog ukazane prilike da učestvuje na međunarodnom festivalu i osvjenog nagradnog fonda koji su obezbijedili hotel “Termag”, rakija “Underberg”, kompanija “Orbico beauty” i galerija “Ognjište”.

“Spirit Fest Sarajevo” ubraja se među najveće distillery događaje, koje je podržala Vanjskotrgovinska komora BiH.