Potrebni sastojci: 1 kg plavog patlidžana isjeći po dužini na tanke kriške, sitna so, 5 kašika maslinovog ulja, 400 g svježe nairendanog mozzarella sira, 100 g svježe nairendanog parmezana.

Paradajz sos: 1 kašika maslinovog ulja, 1 crvenu glavica luka oguliti i sitno isjeckati, 2 česna bijelog luka oguliti, sitna so i svježe mljeveni crni biber, 400 g kvalitetnog sjeckanog paradajza, 1 kašika pirea od paradajza, 1 kašičica kaster šećera, 1 kašičica kajenskog bibera, 1 kocka organske supe od povrća, po želji malo crvenog ili bijelog vina.

Postupak pripreme:

Na tanjir staviti sloj kriški plavog patlidžana. Posuti solju i prekriti kuhinjskom salvetom. Nastaviti sa drugim slojem dok se ne potroše sve kriške plavog patlidžana, završno sa kuhinjskom salvetom. Pritisnuti plavi patlidžan nečim teškim kao što je šerpa puna vode i ostaviti 30 minuta da bi plavi patlidžan ispustio gorke sokove.

Dok plavi patlidžan ispušta gorki sok, pripremiti sos od paradajza. U šerpi na umjerenoj vatri zagrijati ulje i pržiti luk četiri minute ili dok ne postane mekan i poluprovidan. Dodati bijeli luk i pržiti 30 sekundi, paziti da ne zagori. Po želji dodati vino i nastaviti sa miješanjem dvije minute. Alkohol treba da ispari i da se osjeća blagi ukus vina.

Umiješati paradajz, pire od paradajza, šećer, kajenski biber i kocku supe.
Dinstati 20 do 30 minuta ili dok se sos ne zgusne. Dodati so i biber po ukusu.

Zagrijati rernu na 180 stepeni.

Kriške plavog patlidžana premazati uljem i zagrijati tavu na umjerenoj vatri. Pržiti plavi patlidžan, po nekoliko kriški istovremeno, dok ne bude dobro pržen i rumen sa obje strane. Po potrebi dodati još malo ulja u tavu. Staviti plavi patlidžan na kuhinjsku salvetu da upije višak ulja.

Preliti dno pleha za pečenje veličine 30×20 cm sa dvije kašike sosa. Preko staviti sloj plavog patlidžana i blago premazati sa četiri kašike sosa. Obilno posuti mozzarellom i parmezanom.

Ponoviti postupak redanja slojeva (plavi patlidžan, sos, mozzarella, parmezan) dok se sav patlidžan ne potroši. Na kraju staviti sloj sosa i parmezana (bez mozzarelle).

Peći u rerni 40 minuta ili dok ne porumeni i ne bude dobro pečeno.