Specijalitet sunčane Hercegovine: Napravite sami popularnu smokvaru

Smokvara je tradicionalna poslastica Hercegovine, a specifična je zbog pekmeza od smokava

702

Ima jela koja su karakteristična za neko podneblje, imaju dugu tradiciju pripremanja i na specifičan način su povezana s ljudima. Takva je veza Hercegovaca i smokvare, slastice koja je najviše hercegovačka od svih.

Zato, ako ste u Hecegovini, ne propustite priliku da probate ovo slatko savršenstvo hercegovačke kuhinje – popularnu smokvaru. Posebno slatko ide uz kafu i ako je ikako moguće uz pogled na Stari most.

Smokvara je tradicionalna poslastica Hercegovine, a specifična je zbog pekmeza od smokava.

Sastojci (za smjesu):

1 šolja ulja
1 šolja mlijeka
1 šolja vode
2 fildžana pekmeza od smokava
1 i pol šolja brašna
1 i pol šolja griza
pola šolje kukuruznog brašna
1 kesica praška za pecivo
1 jaje (po želji)

Za preljev:
2 šolje šećera
2 šolje vode
2 fildžana pekmeza od smokava

Priprema

Važno je prvo napraviti šerbet, jer pečene smokvare trebaju se odmah vruće zaliti hladnim šerbetom. Prokuhati šećer, vodu i pekmez, ne smije se previše ukuhati, te ostaviti da se ohladi.

Za smjesu za smokvare potrebno je staviti ulje, vodu, mlijeko i pekmez u posudu da prokuha. Dodati brašno sa praškom za pecivo, griz i kukuruzno brašno te dobro izmješati da se smjesa izjednači.

Vratiti posudu na vruće kolo i miješati nekoliko minuta te tijesto ostaviti da se ohladi.
Kad bude mlako po želji se može dodati jaje i od mlakog tijesta formirati smokvare veličine dlana, narezati ih nožem i slagati u pouljenu tepsiju.

U vruću rernu na temperaturi od 200 stepeni staviti smokvare da se peku. Poslije 10-ak minuta smanjiti temperaturu na 150 stepeni i peći 15-20 minuta. Treba obratiti pažnju da se lijepo ispeku, jer smokvare ne smiju da odozdo zagore i da budu tvrde.

Pečene i vruće smokvare zaliti hladnim šerbetom.
Napomena – smokvare ostaviti da “dobro“ upiju šerbet, piše Mostarski.ba.