Maklube (što doslovno znači “prevrnuto, naopačke”) jedno je od najpopularnijih orijentalnih jela, i svaka tamošnja zemlja ima barem jednu svoju verziju.

Specijalitet se često priprema i u Turskoj, a odličan je za sezonu obilja povrća, kojem polako idemo ususret.

Jelo je izdašno i može nahraniti minimalno 10 soba, a u sebi sadrži obilje raznovrsnih namirnica.

Evo jednog recepta:

Potrebno je: 2 čaše riže baldo, 2 mala, čvrsta plava patlidžana, maslinovo ulje, 500 g mesa isječenog na kockice (teletina ili janjetina), 2 čaše mesne supe za kuhanje mesa, 2 paradajza, so, mesna supa za kuhanje riže, 1 kašika maslaca, 1 kašika pinjola.

Postupak pripreme:

Stavite rižu u posudu, prelijte s dovoljno vrele vode da ga prekrije i ostavite da odleži 20 minuta.

Ogulite patlidžan, rasijecite po dužini na četiri kriške, pa svaku krišku isijecite na tri kriške.

Za prženje patlidžana stavite tavu na vatru, sipajte maslinovo ulje (ne preduboko) i zagrijte ga.

Kad se ulje dobro zagrije, ispržite patlidžane uz okretanje. Prženi patlidžan izvadite na tanjir na koji ste stavili papirne salvete i uklonite višak ulja.

Drugu posudu stavite na ringlu, dodajte meso isjeckano na kockice i zapržite uz okretanje.

Kad je meso zaprženo, prelijte ga s dvije čaše mesne supe, poklopite i ostavite da se kuha sve dok meso ne omekša.

Paradajz isijecite na okrugle kriške i ispržite ga u tavi u kojoj ste pržili patlidžane.

Dok ga pržite, smanjite vatru jer će u suprotnom voda u paradajzu uzrokovati pretjerano prskanje ulja.

Posolite paradajz.
Prženi paradajz stavite na tanjir. Budući da paradajz ne upija ulje kao patlidžan, ne morate ga cijediti.

Procijedite natopljenu rižu i nekoliko puta je dobro isperite pod tekućom vodom.

Tavu u kojoj se pržio paradajz stavite na malu ringlu i dobro ispržite rižu u tom ulju. U toj fazi dodajte so.

Na ringlu stavite duboki lonac s uskim dnom koji se širi prema vrhu, uključite vatru i poredajte kuhano meso po dnu lonca.

Po vrhu poredajte prženi paradajz, a po paradajzu patlidžan. Po patlidžanima rasporedite prženu rižu i dobro pritisnite.

Na kraju sve prelijte mesnom supom tako da sastojke prekriva jedan prst, poklopite i ostavite da se kuha. Kad voda provri, smanjite vatru i kuhajte oko 20 minuta, dok riža ne omekša i ne upije tečnost.

Kad riža upije tečnost, isključite vatru, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odleži oko 20 minuta.

Kad je jelo gotovo, prekrijte lonac velikim tanjirom i pažljivim, brzim pokretom okrenite lonac. Polako odvojite lonac od tanjira.

Na ringlu stavite mali lonac i u njemu rastopite maslac. U istopljenom maslacu pržite pinjole dok ne dobiju blagu smeđu boju.

Maklube prelijte maslacem s pinjolima i servirajte.