Mnogi roditelji svojoj djeci žele dati ime koje će simbolizirati svu ljubav koji osjećaju prema njemu. A ima li onda boljeg izbora od imena koje znači upravo to – ljubav?

Donosimo deset imena za djevojčice i dječake koja su sinonim za najljepši osjećaj na svijetu – ljubav.

1. Mina je ime njemačkog porijekla i jedno je od najpopularnijih ženskih imena na svijetu koje znači ljubav.

2. Ljubica je ime staroslovenskog porijekla. Postoje tumačenja da je nastalo od biljke ljubičice, ali je mnogo vjerovatnije da je nastalo od glagola ljubiti.

3. Amanda je ime koje znači ona koja je vrijedna ljubavi. Stručnjaci tvrde da je ime izmislio britanski dramaturg Colley Cibber u 17. stoljeću koji je ime Amanda dao i jednom od svojih likova u predstavi “Love’s Last Shift”.

4. Milena je ime češkog porijekla, a znači ljubav, ženstvenost i toplina. Imena Milena kod nas je bilo vrlo popularno 1980-ih nakon što je grupa “Novi fosili” objavila pjesmu “Milena”.

5. Vida je ženstveno ime koje znači nježno voljena. Ovo ime nosi i kćerka glumca Matthewa McConaugheyja.

6. Carys je velško ime koje znači ljubav. Ime je postalo popularno nakon što je holivudski glumački par Catherine Zeta-Jones i Michael Douglas svoju kćerku nazvao Carys.

7. Lennan nije varijacija imena Lennon. Riječ je o irskom imenu koje znači ljubavnik.

8. Darrell znači voljeni. Ime je bilo među najpopularnijima 1960-ih u Americi, a svojim sinovima najviše su ga davali roditelji koji su živjeli na obali. Riječ je o tradicionalnom američkom imenu koje nikada ne izlazi iz mode.

9. Davis je moderna inačica imena David, a ovo hebrejsko ime znači voljen.

10. Amor je sinonim za ljubav i romantiku s obzirom da to ime nosi rimski bog ljubavi, najmlađi i najljepši među bogovima ljubavi.