Kako vam se odlazak u novi restoran, koji već duže želite posjetiti, ne bi pretvorio u pakao, važno je znati da trebate naručiti pravu vrstu hrane.

Niko ne zna bolje koju hranu trebate izbjegavati, a koju naručivati, od iskusnih profesionalnih kuhara.

U nastavku donosimo listu namirnica i jela koja biste, prema njihovom mišljenju, trebali zaobilaziti u širokom luku:

Riba

Naručivanje ribe u restoranu uvijek je velika kocka. Ako je svježe ulovljena onda je to pun pogodak, ali ako je sedmicama bila u zamrzivaču, prije nego što je stigla do vašeg tanjira, onda se ne radi o najzdravijoj opciji za vas. Važno je znati odakle riba dolazi i da li je svježa, a ako niste sigurni u to onda je možda bolje da ne rizikujete.

Piletina

Ovo je stavka na listi koja nas je najviše iznenadila. Profesionalni kuhari rijetko naručuju piletinu kada jedu vani, zato što je najčešće prekuhana ili preprečena. Mnogi restorani to rade kako bi bili sigurni da je piletina pripremljena do kraja tako da nema rizika od salmonele, ali tako joj oduzimaju svu sočnost i dobar okus.

Prerađena hrana

Kuhari za prerađenu hranu imaju samo jednu riječ – NE. Prerađena hrana nikada nije ni blizu dobra kao prirodna, a mnoga istraživanja pokazala su da svi vodeći uzroci teških oboljenja i smrti imaju veze sa ovom vrstom hrane.

Kremasta supa

Istraživanja su pokazala da je predjelo, poput supe, odlično za organizam zato što sprečava kasnije prejedanja, ali to se odnosi samo na bistre supe budući da jedna zdjela kremaste supe može imati i više od 500 kalorija. Ako baš želite predjelo izaberite bistru supu ili salatu bez dresinga.

Svježe cijeđeni sok

Ukoliko naručujete cijeđeni sok u kafiću koji je za to specijalizovan, i možete gledati kako se sok cijedi ispred vas, to je mnogo drugačije od naručivanja u restoranu gdje uopće ne možete biti sigurni kada je sok koji vam je donesen iscijeđen. Sok se treba pripremati od svježih sastojaka i konzumirati u roku od 24 sata. Osim toga, ako stoji na sobnoj temperature, duže od četiri sata, može postati idealno mjesto za razvoj bakterija.

Meso sa kostima

Ove vrste mesa nisu pretjerano popularne među kuharima, budući da često budu reš pečene sa spoljašnje strane, a sirove iznutra oko kosta.

Jela sa sosovima

Kuhari znaju da se ponekad neiskorišteni ostatak sastojaka od prethodne večeri može koristiti za pripremu obroka narednih dana i to najčešće u vidu sosa.