Samo najvještiji slastičari znaju ispeći ovaj kolačić koji se sastoji od dva dijela – slastičarske kreme ili pirea koji se miješa s bjelancima umućenim u nježni snijeg.
Rezultat je ukusan desert koji u rerni “naraste” izvan kalupa.

Iako postoje i slane verzije ovog jela, souffle se najčešće priprema od citrusnog i šumskog voća, banana ili čokolade, a poslužuje s najfinijim šećernim prahom.

Prvi souffle pripremio je francuski chef Vincent de la Chapelle u 18. stoljeću.

Ovo je jelo kod čije pripreme možete pustiti mašti na volju. Bezbroj je recepata za soufflé, a mi vam predlažemo da pripremite onaj sa čokoladom i limetom.

Potrebni sastojci: pola šolje šećera, 2 kašičice korice limete, 280 g tamne čokolade, 5 jaja, prstohvat soli, 1 šolja umućenog slatkog vrhnja (30 posto masti), kašičica i po soka limete.

Postupak pripreme:

1. Zagrijte rernu na 200 stepeni Celzijusa.
2. Pripremite šest posudica za souffle.
3. U manjoj zdjelici pomiješajte šećer sa naribanom koricom limete.
4. Razlomljenu čokoladu zagrijavajte na pari iznad zdjele s ključalom vodom, miješajući dok se ne otopi. Sklonite s izvora topline, pa umiješajte žumanca, so i dvije kašike šećera s limetom.
5. Bjelanca umutite u većoj zdjeli da očvrsnu, ali ne u potpunosti. Dodajte dvije kašike šećera s limetom, pa umutite da potpuno očvrsnu, ali pazite da ne postanu suhi.
6. U čokoladnu smjesu umiješajte 1/3 bjelanaca, pažljivo promiješajte, pa u još dva navrata dodajte ostatak bjelanaca.
7. Zatim dodajte čokoladu u komadićima.
8. Dobijenu smjesu ravnomjerno rasporedite u šest pripremljenih posudica i pecite u zagrijanoj rerni oko 14 minuta, odnosno dok smjesa ne dobije na volumenu.
9. U međuvremenu od umućenog vrhnja, soka limete i četiri kašike šećera s limetom pripremite šlag.
10. Pripremljeni souffle ukrasite šlagom i pospite preostalim šećerom.