Kada je prije nekoliko godina sa mamom otputovala u Tunis, Đana Bašić ni slutila nije da će joj upravo to ljetovanje promijeniti životni put. Upoznavajući se sa ljepotama, kulturom i običajima ove afričke države, profesorica francuskog jezika i književnosti, jedne večeri u hotelu u kojem je odsjela, imala je priliku vidjeti ženu kako izvodi orijentalni ples.

Već na prvu, kako kaže, svidjela joj se gracioznost i senzualnost, kojima je odisao svaki njen pokret na podiju.

FOTO: K. SOFTIĆ

Nedugo poslije toga, 2007. godine u Sarajevu je otvorena Škola orijentalnog plesa, a Đana je bila među prvim polaznicama koje su silno željele naučiti sve njegove čari.

– Odlazila sam na časove kod instruktorice Maje Memišević koja me je naučila svakom pokretu. Vrlo brzo savladala sam sve prepreke, pa sam postala i njena asistentica. Nakon osam godina Maja je otišla da živi u Ameriku, a ja sam nastavila plesati, onako više za svoju dušu. Plesala sam kod kuće, na rođendanima i drugim zabavama kod prijatelja koji su bili oduševljeni kako ja to izvodim – prisjeća se početaka Đana.

Kako ljubav za orijentalnim plesom nije jenjavala, Đana je odlučila da početkom ove godine otvori i vlastito udruženje koje je nazvala “Balady”.

Iz dana u dan udruženje broji sve više članica – djevojčica, djevojaka i žena svih uzrasta i zanimanja, od učenica i studentica, do doktorica, pravnica, ekonomistica, advokatica…

Otkriva nam kako najmlađa polaznica ima 12, a najstarija 68 godina.

– Željela sam da tu svoju ljubav i znanje koje sam stekla, poklonim i drugima, a to danas najbolje radim sa polaznicama. Podijelile smo se u dvije grupe – početnu i naprednu – a treninge održavamo dva puta sedmično po sat. Prije dva mjeseca morala sam formirati početnu grupu, jer nam dolazi sve više žena, a s obzirom da je ovaj ples takav da ima redoslijed i sistem rada kojim se vodim, nemoguće je početnika ubaciti u grupu koja već radi pet ili šest mjeseci intenzivno. Ono što odlikuje ples je to što nema starosnih ograničenja i nije važno kako izgledate. Možete biti zategnuti, ali i malo stomaka ne smeta. Možete imati manekensku figuru, ali su i bucke odlične orijentalne plesačice. Važno je da želite naučiti plesati i da se zbog toga dobro osjećate. Imamo žena koje su tu iz čisto rekreativnih razloga, ali imamo i onih koje svoje znanje o orijentalnom plesu žele nadograditi. Najviše je ovih prvih koje se žele opustiti, osloboditi stresa i tmurne svakodnevnice – govori Bašić.

Da bi žena naučila orijentalni ples potrebno je minimalno šest mjeseci, a za savladavanje određenih koreorgafija mora proći i godina, pa čak i više.

– Da bi se tijelo opustilo potrebno je barem šest mjeseci, a s obzirom da u cjelokupnom školovanju postoji pet levela, a svaki od njih traje od tri do šest mjeseci, to je proces koji traje. Naravno, sve zavisi i od talenta, ali i upornosti polaznice – kaže Bašić.

Iako radom sa polaznicama, te priređivanjem tematskih radionica, želi pokazati kako je orijentalni ples – umjetnost, Đana se slaže da u našoj zemlji, kod određenog kruga ljudi, još uvijek postoje predrasude, odnosno da se orijentalni ples dovodi u vezu sa erotikom.

– Orijentalni ples ima dugu tradiciju i kulturu i on je na svjetskom nivo postavljen kao umjetnost. Na takmičenjima orijentalnog plesa, koja se organiziraju u svijetu, uvijek se ističe kako je to umjetnost. Predrasuda ima, nažalost kod nas malo više, jer orijentalni ples u BiH je još uvijek nepoznanica. Kad kažete orijentalni ples, dobijete odgovor: “ah, znam to je trbušna plesačica koja u oskudnom kostimu pleše u kafani”. E, pa nije tako! Ja svoje polaznice učim o orijentalnom plesu na sceni. Što se tiče kostima, ima ih različitih. Latino plesačice imaju otvorenije kostime, pa ih niko ne proziva na takav način. Orijentalni ples nije primitavan ples, kroz njega žena pokazuje svoju eleganciju, gracioznost i svu ljepotu koju ima – objašnjava Bašić.

Brojni su benefiti orijentalnog plesa, kako za fizičko, tako i za psihičko zdravlje plesača.

– To je ples mišića, jer su svi pokrenuti. Ispravlja držanje, vraća fleksibilnost, oslobađa od stresa, žena dobija na gracioznosti, eleganciji, ženstvenosti. Jača trbušne zidove, a naročito se preporučuje trudnicama jer doprinosi lakšem porodu. Jedna naša polaznica ima 68 godina. Ona toliko uživa u orijentalnom plesu, jer joj on, kako mi je kazala, vraća vitalnost i energiju. Dakle, puno je razloga zbog čega bi orijentalni ples trebao biti naš izbor – ističe Đana.

Iako su muškarci, kako nam reče naša sagovornica, u svijetu najbolji master instruktori orijentalnog plesa, u BiH oni su još uvijek rijetkost.

– Van granica BiH srela sam mnoge muškarce koji se bave orijentalnim plesom. Kod nas ih nema ili su rijetkost. Razlog su vjerovatno predrasude. Ja nažalost imam nekoliko polaznica koje svojim muževima ili momcima nisu kazale da idu na časove orijentalnog plesa jer ga mnogi dovode u vezu sa seksualnošću. Nadam se da će se ta percepsija promijeniti. U svijetu se baš zbog toga održavaju radionice kako bi se takvo mišljenje promijenilo. Razmišljam da u narednom periodu i ja organizujem jednu takvu – kazala nam je na kraju razgovora Bašić.