Sarajevo: Pogledajte kako je bilo na izložbi škole slikanja Galerije “Preporod”

Stečeno slikarsko umijeće prikazalo je ukupno deset autorica: Indira Crnčević, Renea Dizdarević, Lajla Galijatović, Edinka Hafizbegović, Elba Hadžiomerović, Samra Koričić-Mujkić, Jasminka Nalo, Amira Nurković, Incisu Kedik, te Pinar Koc

349

Izložba škole slikanja galerije “Preporod”, koju vodi bh. umjetnik Adis Lukač, otvorena je sinoć u Sarajevu.

Stečeno slikarsko umijeće prikazalo je ukupno deset autorica: Indira Crnčević, Renea Dizdarević, Lajla Galijatović, Edinka Hafizbegović, Elba Hadžiomerović, Samra Koričić-Mujkić, Jasminka Nalo, Amira Nurković, Incisu Kedik, te Pinar Koc, supruga Halduna Koca, ambasadora Republike Turske u BiH.

-Zahvalila bih se voditeljici galerije Mirsadi Baljić i našem profesoru Adisu Lukaču što su nas s ogromnom energijom okupili ovdje i dali nam priliku. Adis je moj treći profesor, Mirsada kao voditeljica galerija i svjedoci su šta se sve ovdje izdešavalo. Jeste da je sve ovo individualno i da svi mi imamo u sebi naš neki umjetnički osjećaj, ali ne bismo ga mogli izraziti i on ne bi mogao doći do izražaja da nam atmosfera nije ovako prijatna, da nam cijelo okruženje nije takvo da nas još više inspiriše. Mnogo im hvala na tome i svakome ponaosob što doprinose toj atmosferi – rekla je Koc na otvaranju izložbe.

Lukač je naglasio da mu je veliko zadovoljstvo što je radio s autoricama, te da su njihove slike bukvalno tragovi energije iz škole koja se odvija unazad dvije-tri godine.

-To je nešto prekrasno. Sve učesnice koje su radile ove radove su se, kako su dolazile, jednostavno spajale na duševnu mrežu i čini mi se da je ta konekcija toliko jaka da je privukla i druge korisnike. Može se osjetiti ono što su dame htjele, što su nosile u sebi, što je odavno sazrilo u njima i polako te dijelove sklapaju. Ova knjiga definitivno nije završena, što znači da će ova priča da ide dalje – rekao je Lukač i najavio, uz odobrenje autorica, da se radi o prodajnoj izložbi, iako to nije bilo planirano.

Riječ je o slikama nastalim na časovima škole slikanja galerije “Preporod” u tehnici akril na papiru ili platnu, crtežima olovkom i u kombinaciji s drvenim bojicama.

Izložba radova deset autorica škole slikanja galerije “Preporod” bit će otvorena do 18. aprila.