Muškarci koji su na fotografijama izgledali snažno, s mišićavim rukama i toniranim torzima prošli su daleko bolje u ocjenama od onih koji nemaju običaj znojiti se u teretani.

Fizička snaga, pokazala je studija, daleko je najvažniji faktor u određivanju privlačnosti muškarca i gledano zasebno čini više od 70 posto muške privlačnosti.
Visina muškarca također igra važnu ulogu kod dama. Zajedno sa snagom i mršavim izgledom, visina čini 80 posto privlačnosti muškarca.

– Rezultati pokazuju da većina tjelesne privlačnosti muškarca proizlazi iz pokazatelja fizičke snage. Uzrok znatnog učinka visine i težine na privlačnost muškarca mogao bi biti mehanizam odabira koji reagira na znakove zdravlja ili prednosti koje visoka i mršava tijela imaju u lovu i raznim aspektima borbene sposobnosti – zaključuju australski naučnici sa Univerziteta “Griffith” u Queenslandu i navode da nijedna žena nije pokazala statistički značajnu sklonost prema slabijim muškarcima.

Na ovakve rezultate, vjeruju naučnici, utjecaja imaju i drevne sposobnosti preživljavanja koje su zahtijevale zdravog čovjeka sposobnog loviti i boriti se.

Ženku ljudske vrste, kao i kod većine drugih sisavaca, najviše privlače mišići.
Samo se za jednu od ispitanih žena, dok je gledala muškarce s prednje strane, činilo da preferira slabije muškarce, ali i ona se priklonila većini kada je na muška tijela pogledala s boka.

Ranija istraživanja pokazala su da žene posebno cijene snagu gornjeg dijela tijela, najviše torza i bicepsa, ali i da preferiraju muškarce s manje muževnim licima.

Najatraktivnijom kombinacijom, prema tim istraživanjima, premda pomalo neskladno, činilo se nježno muško lice na snažnom tijelu.

Istraživanje australskih naučnika, koje je isključilo muška lica, potvrdilo je da su ženama mišići i dalje privlačni.

No, utjecaj visine na privlačnosti muškarca, kako se čini, ne leži ipak samo u vjerovanjima iz vremena kad smo dane provodili u pećinama.

Naime, istraživanja pokazuju da se muškarci vide privlačnim ako imaju jače ruke, a mnogima je cilj osnažiti tijelo kako bi privlačili žene. Poznato je i da žene misle da su visoki muškarci snažniji, iako to nije slučaj.

– Ovo sugerira da žene smatraju mršave i visoke muškarce privlačnijim zbog razloga koji nisu samo sposobnost za borbu – zaključuju naučnici.