Volite da vam dom bude u duhu novogodišnjih praznika, ali niste baš u prilici izdvojiti novac za ukrase? Ako ste u takvoj situaciji postoji rješenje, a to je da sami napravite dekorativne ukrase za dom ili jelku.

Za rubriku “sam svoj majstor” potrebne su vam samo neke namirnice koje sigurno imate u kuhinji, poput cimeta, narandže, nekih začina, a za ukras od šišarika pođite u obližnju šumu – tamo ćete ih sigurno naći.

Pa krenimo redom:

Mirisni vijenac od narandže i cimeta

FOTO: JOJOTASTIC

Štapići cimeta i kriške sušene narandže savršena su kombinacija mirisa koja najavljuje praznične dane. Upotrijebite ih da napravite dekorativni vijenac tako što ćete dvanaest štapića povezati tako da kreiraju ornament, a zatim na vijenac naizmjenično redati kolutove narandže i ornamente.

Ornamenti od štapića cimeta

FOTO: JOJOTASTIC

Ornamente od štapića koje ste koristili za vijenac možete upotrijebiti i kao pojedinačne ukrase koje ćete okačiti na jelku ili ulazna vrata. Za svaki ukras potrebno je 12 štapića, tri drvene perle, kanap i duga igla.

Zvjezdice od cimeta

Simpatične zvjezdice možete napraviti lako od pet štapica cimeta, grančica ariša i zvjezdastog anisa. Grančice i cimet možete povezati kanapom ili ih zalijepiti silikonskim ljepilom i na kraju ukrasiti anisom.

Simpatični ukrasi za jelku

FOTO: TAGANFTIBBY

Tri štapića cimeta, komad kanapa i kožne trake dovoljni su da napravite ove šarmantne ukrase za novogodišnju jelku. Možete ih dodatno ukrasiti šarenim kanapom koji ćete zalijepiti ili zavezati oko jednog ugla.

Aromatični kolačići

FOTO: POMASHDESIGN

Iako nisu jestivi, ovu aromatični “kolačići” navest će vas da ih poželite pojesti. Napravite smjesu od cimeta, jabuke, karanfilića, muškatnog oraščića, kardamona i ljepila. Pomoću modle oblikujte kolačiće po želji, a koristeći slamku napravite rupe za kačenje. Ispecite kolačiće, ukrasite ih i okačite.

Mirišljava dekoracija za sto

FOTO: TREASUREINANEARTHEVESSEL

Sakupite šišarike i operite ih u vodi sa malo sapunice. Kada ih očistite, naprskajte ih mješavinom vode i esencijalnih ulja. Izložite u dekorativnoj korpi zajedno sa štapićima cimeta.

Svjetlucavi ukrasi za paketiće ili jelku

FOTO: ADVENTURES-IN-MAKING

Na sličan način, koristeći istu smjesu kao kod aromatičnih kolačića, možete napraviti mirišljave ukrase koje ćete zakačiti na poklončiće, vijenac ili jelku. Nakon što ispečete smjesu, premažite ljepilom jednu stranu ukrasa i pospite svjetlucavim šljokicama.