Izložbu “Exodus”, posvećenu izbjeglicama, tragičnim putevima njihova bijega u slobodu, iskustvima što poništavaju svaku humanost ljudske civilizacije, čiji autor je slikarski mag Safet Zec, 20. februara vidjet će publika u Rimu.

Izložba će biti postavljena u crkvi San Francesco Saverio del Caravita.

– Ovo je treći put da izlažem “Exodus,” opet u crkvenom prostoru. Izložba je napravljena za veće prostore koji su neuobičajeni, i zato kod mog nastojanja da je pokažem Sarajevu imam problem, jer mi nemamo tako veliki prostor koji bi to mogao podnijeti – kazao je Zec u telefonskom razgovoru iz Italije za naš portal.

Prije Rima izložba je imala veliki odjek u Veneciji kada je, podsjetimo, od maja do novembra bila izložena u crkvi “Santa Maria della Pieta,” i to vrijeme trajanja prestižnog kulturnog događaja – Venecijanskog bijenala. Nakon Rima, otkriva nam Safet, “Exodus” nastavlja svoja izlagačka putovanja, i njena sljedeća destinacija je Engleska.

– Izložba putuje i to joj je smisao. U Veneciji, na dnevnoj bazi, posjećivalo ju je 1.000 ljudi, što je spektakularno. To je posebna izložba i jako je važno da bude viđena zbog poruke koju nosi. Nažalost problemi i nivo na kojem je nastala se povećavaju. Egzodus je permanentan – ističe Safet.

S obzirom da početkom marta na tržište stiže parfem “Un Jardin Sur La Lagune,” za žene i muškarce, poznate paerfemske kuće Hermes, čiju kutiju krasi jedno njegovo djelo, pitali smo ga da nam kaže nešto više o tom uspjehu i saradnji, a on je, kao i uvijek, odgovorio veoma skromno: “Oni su željeli da se pojave neki moji vrtovi, jedan moj opus iz 70-tih godina na toj kutiji. Našli su sličnost sa tim parfemom koji je nastao kao parfem lagune. To je jedna zanimljiva ekskurzija.”

Otkrio nam je da će ponovo u maju ove godine imati izložbu u vrijeme Venecijanskog bijenala.

– Važno je da se opet spremam za Bijenale u maju, gdje ću pokazati moj opus “Zagrljaja.” Nakon “Exodusa” odmah sam dobio poziv od crkve da predstavimo jednu drugu cjelinu, i ja sam pristao. Opus “Zagrljaja” prisutan je od 90-tih kao jedan likovni fenomen zbog tih ruku koje šalju jasnu poruku. Ja želim zapravo da ga spojim sa jednim sarajevskim zagrljajem Boška i Admire, da kompletiram taj opus koji me dira- pojašnjava Zec.

Izložbu će, za Dan državnosti, u novembru, vidjeti i publika u Sarajevu.

– Venecija i Sarajevo su bratski gradovi, i Grad Sarajevo, kao i gradonačelnik Abdulah Skaka vrlo su zainteresirani da izložba bude predstavljena. Gdje ćemo je smjestiti, to je sada druga priča, o tome ćemo u narednom periodu razgovarati- kaže Safet.

Otkrio nam je i da će za 6. april, Dan Grada Sarajeva, u vlastitoj režiji prirediti izložbu kao poklon voljenom gradu.

– U mojoj galeriji u Sarajevu, 6. aprila., otvorit ću izložbu. Prvi put ću prikazati veliku grupaciju pero crteža, jedan opus od deset godina. Neke od njih su pojedinačno pokazivane, ali nikada ovako skupno. Ima i jedan lijep naziv “Sa Igmana pogledati je lijepo“- objasnio je Zec.