Maja Čengić poznato je lice sa televizijskih ekrana. Diplomirana pravnica ranije je izjavila kako ni slutila nije da će se ljubav iz srednjoškolskih dana pretvoriti u njen životni poziv. Počela je kao radijska voditeljica, a danas je jedna od omiljenih lica sa malih ekrana.

Gledatelje su posebno privukli njen šarm, elegancija, spontanost i snalažljivost na crvenom tepihu Sarajevo Film Festivala, sa kojeg se Maja, iz godine u godinu, svake večeri trajanja ove filmske smotre, javlja u društvu kolege Dejana Kukrića.

U rubrici našeg portala – “O modi sa poznatima” – Maja nam otkriva kada i koliko često odlazi u shopping, na šta je posebno slaba, koliko je spremna potrošiti novaca, šta je važno za dobar stil…

– Kada je riječ o shoppingu, totalno sam atipična žena. Nikada nisam uživala ići od radnje do radnje i probati odjeću. Kako sam postala majka veću satisfakciju nalazim u tome da njemu kupujem, nego sebi. Zaista rijetko idem namjenski u shopping, obično sebi nešto kupim kada slučajno naletim na ono što mi se sviđa. Nisam neki modni frik, ne patim za markama, kupujem ono što mi se dopada i što sebi mogu priuštiti – govori voditeljica na početku razgovora.

Ko Vam je vjerni pratilac u kupovini?

– Iskreno, najviše volim sama u kupovinu. Suprug me rijetko prati, on ni sebi ne voli kupovati, ali moram se pohvaliti da me sin Vanja, kako raste, često prati. Čak mi pomaže i savjetima – “mama ova haljina je ljepša i bolje ti stoji od prethodne koju si probala”. Ponekad i mamu povedem, ali u kupovinu nekako najviše volim sama.

Da li kupovine obavljate planski ili to činite ishitreno i shodno trenutnom raspoloženju?

– I jedno i drugo. Prođem pored prodavnice, ugledam haljinu ili farmerice, odmah se zamislim u njima, uđem i kupim. To su mi najdraže kupovine. Znam i planirati, ali to često završi tako što ne nađem ono što sam zamislila. Kad prolazim gradom u izlozima vidim puno stvari koje i se svide, ali kada namjenski krenem da kupim haljinu ili bluzu, obično to ne realizujem, jer – ili nema boje koju tražim ili je problem veličina.

Šta ste posljednje kupili sebi?

– Kupaći kostim za ljetovanje.

Koji je najvrijedniji komad nakita koji posjedujete?

– Nisam ljubitelj nakita, ali imam neke komade koje sam uglavnom dobijala. Najvrijedniji su možda jedan par naušnica, narukvice i nekoliko prstenova iz zlatare “Sofić”.

Koja su Vam tri omiljena komada garderobe, koja češće nosite od ostalih?

– Farmerice svih boja, tene i haljinice koje ljeti mogu nositi bez čarapa, a zimi uz grilonke. Volim udobnu odjeću i obuću i to mi je najvažnija stavka pri kupovini. Naravno, da mi ti komadi moraju lijepo stajati i pristajati mojoj figuri, temperamentu i stilu oblačenja. Nikada nisam, zbog nekog trenda trpila žuljeve i neku drugu neugodnost koja može biti posljedica neudobne odjeće i obuće. Preuske i previše otvorene haljine nikada nisu bile moj stil.

Šta je, prema Vašem mišljenju, neophodno imati za dobar stil (koje komade odjeće)?

– Ja definitivno nisam žena od stila i sve više zavidim onima koji od jednostavnih komada naprave super odjevnu kombinaciju. Vjerujte, sve češće se okrećem za ženama koje znaju izabrati, a onda i nositi. Spadam u onu grupu žena koje, kad im nešto zatreba, a to je obično pet do 12, uđu u radnju i kažu: “skinite mi to s lutke”. Imam ja neki svoj, hajmo ga nazvati – stil, ali ne vjerujem da je to neki odraz modnog poznavanja. Međutim, zbog posla kojim se bavim imam sreću da sarađujem sa divnim i talentovanim ženama iz svijeta modnog dizajna, koje me posavjetuju kada se trebam obući za neku specijalnu priliku. Moja ljubav sa Belmom Tvico i Jasnom Hadžimehmedović nije tajna. Mlade, ali uspješne dizajnerice Mateja Dujić i Neira Sinanbašić otkrile su mi nekoliko “folova”, kada je izbor odjeće u pitanju, često mi dobro dođu.

Kada ste se “najgluplje” obukli i šta je to što ste odjenuli?

– Puno sam puta pogriješila i trpila. Bila bi to duga priča.

U kojoj ste odjevnoj kombinaciji zasjali i dobili najviše komplimenata do sada?

– Najviše pohvala za outfit dobila sam tokom Sarajevo Film Festivala. Sjećam se da je bijela haljina Belme Tvico, koju sam nosila kada je na SFF došao Robert De Niro, oduševila sve one koji su me vidjeli u njoj. I danas me neki podsjete na to.

Kada biste morali iskombinirati četiri različite boje da se odjenete, koje biste odabrali, a da ne ispadnete šareni?

– Ja ustvari volim tzv. – “neboje” i stalno samu sebe ružim zbog toga, jer je crna uvijek na meni. I kada namjenski krenem da kupim nešto crveno, kući se vratim sa crnim. Ali, kada bih birala, moje boje su – crna, bijela, crvena i kraljevski plava. Te su mi omiljene, pa čak i ljubičasta. Tokom ljeta trudim se više nositi kraljevski plavu u kombinaciji sa bijelom, ali ipak, najviše sam u crnom. I kad hoću, ne znam pobjeći od toga.

Ko je, prema Vašem mišljenu, ikona stila u regiji, uključujući i našu zemlju?

– Severina. Ona je žena koja pomijera mnoge granice, pa i one u odijevanju. Svaka njena kombinacija, pa i ona zadnja koju je nosila privatno tokom boravka u Sarajevu, u vrijeme SFF-a, “pokupila” je sve pozitivne kritike. Negdje sam pročitala da je to modni hit koji nam tek dolazi. Severina je to prva otkrila. Mislim da i ona sama jako puno utječe na svoj stil, a naravno i uz pomoć stilista. Do sada nisam upratila da su neku njenu kombinaciju proglasili modnim promašajem. Obično se sve ono što Severina obuče hvali, baš kao i u vrijeme kada sam ja bila djevojka, sve što bi Madonna ili Lady Diana obukle, bio bi pun pogodak. Kada je Lady Diana prvi put izašla iz teretane sa “Birkinicom”, mnogi su to prokomentarisali kako se i elegantna torba može nositi u kombinaciji sa trenerkom i tenisicama. Mislim da to i jesu ikone stila – žene koje spajaju nespojivo i kao takve budu prihvaćene.

Kako biste u dvije riječi opisali svoj stil?

– Ne znam baš da li bi mogla u dvije riječi, ali bi mogla u nekoj frazi, kao naprimjer – “moj stil zavisi od mog raspoloženja”. U mom slučaju to je definitivno tako.

Imate li neki fetiš kada su odjeća, obuća i aksesoari u pitanju?

– Volim tene i imam ih jako puno. Da imam milion maraka sigurno bih ga potrošila u prodavnici “Nike” na trenerke i tenisice.

Najviše novaca ste izdvojili za kupovinu kojeg komada garderobe, i koji je to bio iznos?

– Imala sam takvih prenosa kao i svaka žena, kada sam se zbog nekih razloga, osjećala loše. Znala sam cijelu plaću potrošiti na glupost. Kada se sjetim toga kažem sama sebi kako nisam bila normalna. Danas to ne bi ponovila. Generalno, ne patim od trendova i marki i ništa ne radim zbog drugih ljudi. Ali, to je bila faza prije nego što sam postala majka. Sada me čini sretnom kada novac potrošim na sina.

Između putovanja na neku egzotičnu destinaciju i odjevne kombinacije i torbe iz najnovije Chanel kolekcije, šta biste izabrali?

Putovanje, definitivno.

U kombiniranju odjeće, šta je prema Vama nespojivo, što ne biste nosili?

– Zbog toga što sam svjesna svojih mana i vrlina, nikada ne bi obukla nešto što otkriva pupak, nešto što je prekratko i što previše pokazuje.