Recept za krofne pjenaste poput oblaka

Ako želite puniti krofne, odaberite pekmez ili drugo punjenje po želji. Ubacite ga u slastičarsku špricu ili vrećicu s dužim uskim nastavkom. Nastavak zatim zabodite u krofnu i napunite je

348

Malo je onih koji ne vole slatke loptice poznatije kao krofne. Punjene pekmezom ili čokoladom, prazne i pošećerene, bez šećera… Nije važno, volimo ih u svim varijantama. Ako ste se zaželjeli domaćih krofni, donosimo vam recept s kojim ne možete pogriješiti.

SASTOJCI ZA KROFNE:

– 50 dag glatkog brašna + brašno za valjanje tijesta
– 2 jaja
– 1 kocka svježeg kvasca (4 dag)
– 5 dag šećera + 1 mala kašičica za kvasac
– 8 dag maslaca
– 2 dcl toplog mlijeka + 3 velike kašičice za kvasac
– 1 dcl kiselog vrhnja
– 4 velike kašičice ruma
– prstohvat soli
– 1 litra ulja za prženje
– šećer u prahu za posipavanje
– pekmez po želji za punjenje

PRIPREMA KROFNI:

1. Jednu malu kašičicu šećera i tri velike kašičice mlijeka pomiješajte u zdjelici i lagano zagrijte. Izmrvite kvasac u mlaku mješavinu mlijeka i šećera pa dobro promiješajte kašičicom dok se kvasac ne otopi. Zatim posipajte s jednom velikom kašičicom glatkog brašna i ostavite kvasac da se diže.

2. U veliku zdjelu stavite brašno. Poželjno je da zdjela bude prostrana jer će se tijesto dizati u njoj. Napravite malu rupicu u brašnu pa u nju stavite dignuti kvasac. Kuhačom ga umiješajte u brašno, a ako želite nakon toga tijesto možete obrađivati i mikserom.
Nakon što ste umiješali kvasac, u smjesu dodajte mlako mlijeko, otopljen maslac (također mlak), kiselo vrhnje sobne temperature, jaja, rum, šećer i prstohvat soli.

3. Mikserom (ili ručno kuhačom) dobro sjedinite sve sastojke. Smjesa mora biti glatka i sjajna. Zatim pokrijte zdjelu s krpom i ostavite tijesto na toplom da se diže sat vremena.

4. Nakon dizanja istresite tijesto na pobrašnjenu površinu. Zatim brašnom posipajte i gornji dio. Razvaljajte tijesto pobrašnjenim valjkom na debljinu od otprilike 1,5 centimetara.
Oštri okrugli kalup (promjer po želji, ovisno o tome želite li velike ili male krofne) ili čašu tankog ruba umočite u brašno pa izrežite okrugle oblike. Ostavite ih da se dižu 30 minuta.

5. U veliku i dublju zdjelu ulijte litru ulja. Zagrijte ulje na visokoj temperaturi, a potom smanjite temperaturu na srednju jačinu. Pažljivo spuštajte okrugle komade tijesta na vruće ulje. Kada stavite tijesto u ulje, pokrijte zdjelu poklopcem.
Kada je prva strana pečena (mora biti zlatne boje), lagano viljuškom ili drvenom kuhačom preokrenite krofnu na drugu stranu i tu stranu pecite bez poklapanja zdjele. Prilikom pečenja nemojte previše dirati krofne u ulju jer ćete tako izgubiti svijetli obruč.

6. Krofne pažljivo vadite iz ulja i stavljajte ih jednu pored druge (nikako jednu na drugu) na protvan obložen papirnatim ubrusima koji će upiti višak masnoće. Kada se krofne ohlade, posipajte ih šećerom u prahu.

SAVJETI:

– ako želite puniti krofne, odaberite pekmez ili drugo punjenje po želji. Ubacite ga u slastičarsku špricu ili vrećicu s dužim uskim nastavkom. Nastavak zatim zabodite u krofnu i napunite je.
– ako imate domaći neprskani limun ili naranču, naribajte koricu u smjesu prilikom izrade tijesta jer će ona dati posebnu aromu krofnama.
– obavezno ispecite i male ostatke tijesta nastalog prilikom rezanja okruglih oblika jer će i oni biti fini zalogaj.