– Ja sam samouki kuhar i sve što znam o prehrani, saznao sam kroz jedenje, čitanje i probanje. Volim da kuham takvu hranu koju ljudi vole da jedu – kaže Bill Granger.

Iako je uvijek imao jako interesovanje za hranu, njegov put nije bio jednostavan. Odrastao je u predgrađu Melbournea, 70-tih godina prošlog stoljeća sa ocem koji je radio kao mesar i majkom vegetarijankom.

Krajem 80-tih preselio se u Sydney, gdje je i ostao inspirisan životom, gradskim svjetlima i pogledom na luku. Tokom studiranja, Bill je neko vrijeme radio kao konobar.

Prvi restoran “Bill” otvorio je 1993. u Sydneyju. U narednim godinama otvorio je još dva restorana, a u 2008. “Bill” se pojavio i u Japanu, gdje je Granger živio oko pola godine.

Danas Bill ima četiri restorana u Japanu.

Svoj prvi restoran u Velikoj Britaniji otvorio je 2011.

Autor je sedam knjiga o hrani, a 2011. napisao je i kolumnu o prehrani za “Independent”.

Živi u Sydneyju sa suprugom i tri kćerke.

Evo jednog Billijevog recepta za kolač sa bademima i malinama:

Potrebni sastojci za glazuru: 60 g maslaca, bademi,1 kašičica paste ili ekstrakta vanilije, 1 šoljica šećera, 2 kašike mlijeka.
Baza: 150 g maslaca, 100 g šećera, 1 kašičica vanilije, 40 g kukuruznog brašna, 220 g običnog brašna, džem od malina.

Postupak pripreme:

Glazura: U posudu za kuhanje ubacite maslac i dodajte bademe isjeckane na listiće, vaniliju, šećer i malo mlijeka. Istopite sve na blagoj vatri dok ne postane gusto i sirupasto, a zatim ostavite da se ohladi.

Baza: Uzmite maslac, isijecite ga na kriške i ubacite u posudu za mikser. Dodajte šećer i malo vanilije. Promiješajte.

Prosijte kukuruzno i obično brašno, pa promiješajte.

Smjesu zatim prebacite u podmazanu posudu obloženu papirom za pečenje. Ravnomjerno utisnite smjesu i pecite u rerni 12 minuta na 180 stepeni Celzijusa ili dok ne porumeni.

Kad se smjesa ohladi, premažite je džemom i po vrhu stavite ohlađenu glazuru, pa nježno utisnite.

Ubacite ponovo sve u rernu da se peče 25 minuta na 180 stepeni Celzijusa.