Preventivne mjere prvi su korak zaštite od nastanka raka, a promjene stila života i zdrave navike koje možete prihvatiti već danas, sigurno će u tome pomoći.

Donosimo popis navika koje biste trebali usvojiti, a posebne su po tome što je svaka od njih naučno dokazana.

Vježbajte: Aktivnost će poboljšati raspoloženje

Planinarenje, bicikliranje, trčanje… sve su to aktivnosti koje će poboljšati zdravlje, a dokazano je da sprečavaju razvoj bolesti. Studija provedena na Harvardu pokazala je da vježbanje utječe na raspoloženje, a može olakšati stanje depresije koja pak može uzrokovati nastanak raznih oboljenja.

Slobodno vrijeme provodite u prirodi

Svjež zrak, povjetarac, vrijeme bez mobitela. Priroda je dokazano odličan način za podizanje imuniteta i poboljšanje zdravlja. Istraživanja su dokazala kako je prirodna okolina posebno bogata svojstvima koja su nužna za oporavak organizma. Također, dokazano je da su ljudi puno sretniji u prirodi nego u zatvorenim prostorijama.

Njegujte pozitivne emocije

Ako želite biti dobro raspoloženi, vježbajte sreću i dobro raspoloženje. Dr. Barbara Fredrickson, profesor Pozitivne psihologije objavila je istraživanje koje je dokazalo poveznicu između pozitivnih emocija i prilike da se poboljša zdravlje. Kako vježbati “pozitivizam?” Budite prisutni i svjesni svakog trena svog života i sve naučite okretati u svoju korist.

Volontirajte i pomažite

Mjerenjem hormona i aktivnosti mozga, istraživači su saznali kako pomažući drugima pomažemo i sebi tako da nam to pruža neopisivo zadovoljstvo. Zaključimo kako je dokazano da što više dajemo, to smo sretniji. Volonteri se za vrijeme rada nikada ne žale na stres, ljutnju ili anksioznost. Socijalni kontakt i pomaganje drugima imaju jak efekt na vaše psiho-fizičko zdravlje jer ništa ne rješava stresa brže od osjećaja povezanosti s drugim živim bićem.