Visok nivo kalcija i magnezija u vodi ostavljaju za sobom naslage po staklu ili drugim površinama u kupatilu.

Kamenac u vodi reagira i na razne minerale u sredstvima koje koristimo za čišćenje, kao što je sapun, i smanjuje njihovu efikasnost.

Evo kako ga se onda riješiti:

Novine

Štampa na novinama reducira minerale u vodi i ukoliko kamenac nije veliki, omogućava da se on jednostavno sa nekoliko pokreta rukom u potpunosti odstrani. Zgužvajte list suhih novina i uz pomoć njega obrišite cijelu površinu na staklu. Trenje koje uzrokuju suhe novine pomaže da se odstrane i u potpunosti uklone prljavštine i sapunica sa stakla.
Nakvasite list novina u vrućoj vodi i njim obrišite staklo. U toku brisanja nekoliko puta zamijenite novine, sve dok ne završite sa čišćenjem cijele površine.
Obrišite staklo čistom salvetom.

Sirće

Sirće je kiselina, koja pomaže u razgradnji mineralnih naslaga. Pomiješajte sok od limuna sa sirćetom kako biste povećali njegovu efikasnost i dobili prijatan miris. Sok od limuna, kao i sirće, ima sličan efekat na kamenac, odnosno razgrađuje ga. Pošpricajte miks sirćeta i limuna na staklo i obrišite cijelu površinu suhom salvetom.

Drugi način je miksanje sirćeta sa sodom bikarbonom dok se ne dobije smjesa u stanju paste. Premažite u jednakom sloju pastu na cijelu površinu stakla. Ostavite da stoji nekoliko minuta i obrišite suhom i čistom krpom.

Sredstva za čišćenje

Na tržištu postoji nekoliko sredstava za čišćenje kamenca koji sadrže kiselinu. Kupite jedan od njih i prilikom brisanja površina obavezno nosite rukavice, pa čak i naočare za zaštitu očiju.

Savjeti: Redovno čistite nečistoće od kamenca sa staklenih površina. Što duže kamenac stoji neočišćen, to ga je kasnije teže ukloniti.

Kako biste uklonili kamenac sa staklenih čaša i drugih manjih predmeta, napunite sudoperu vodom i sirćetom u razmjeri 50:50. Čaše potopite u sudoperu i sačekajte nekoliko sati kako bi kamenac bio odstranjen.