Mnogi parovi raduju se 14. februaru – Danu zaljubljenih, ali samo ako uspiju “pregurati” 12. februar ili tzv. “Crveni utorak.”

Ako se pitate – zbog čega – evo odgovora:

Zvuči nevjerovatno, ali samo 48 sati prije najromantičnijeg dana u godini – 14. februara, je 12. februar – dan za ostavljanje ili “Crveni utorak.”

Mnogo više parova raskine u sedmici uoči obilježavanja Valentinova, nego bilo koje druge sedmice u godini. A najbolji dan za ostavljanje je – 12. februar.

Ako se može suditi po nedavno provedenom istraživanju jednog portala za bračne parove, više od trećine ispitanih – (37) posto – kazalo je da je prekinulo vezu sa partnerom u sedmici prije 14. februara.

Kao glavni razlozi za raskid uoči Dana zaljubljenih navode se ušteda novca koji bi bio potrošen na kupovinu poklona ili da se izbjegne pritisak davanja lažnih izjava ljubavi.

U anketi učestvovalo je 2.000 ispitanika. Njih 31 posto kazalo je da su ostavili svoje partnere putem pisanog teksta, 28 posto putem telefona, a 27 posto pristojnim razgovorom.

Ima, međutim i onih koji su raskinuli preko Facebooka (osam posto) i WhatsAppa (četiri posto).

Dva posto anketiranih priznalo je da su ostavili partnera preko Twittera.

Istraživanje je otkrilo da je “Crveni utorak” jedan od najpopularnijih dana i za sastanke sa ljubavnicom. Osam posto od 10 anketiranih (78 posto) koji imaju aferu ipak odlučuju provesti Dan zaljubljenih sa svojim zvaničnim partnerom, dok će jedan od šest ispitanih (16 posto) ostaviti svoju drugu polovinu na cjedilu i izaći na sastanak sa svojim ljubavnikom.

Istraživanje je pokazalo i da oni koji imaju aferu troše u prosjeku 90 funti na poklon za svog ljubavnika, a 50 za poklon partneru, prenosi “The Sun.”

Period između Nove godine i februara popularno je vrijeme za “proljetno čišćenje,” kako domova, tako i ljubavnih života.